Radio Split izrezao Jugoslaviju iz pjesme Bijelog dugmeta

Radiosarajevo.ba
Radio Split izrezao Jugoslaviju iz pjesme Bijelog dugmeta
Arhiv / Ilustracija
Više od dvije decenije prošlo je od raspada Jugoslavije, ali na Radio Splitu je i sam spomen na nju u pjesmi, čini se, nepoželjan.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Tportal.hr.

Naime, jutros oko 7:30 sati, nakon najave voditelja kako u junu cvatu lipe, puštena je pjesma "Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani" Bijelog dugmeta, a stih "Ravna ti je Jugoslavija" iz nje je izbrisan. Tako je umjesto "Baš me briga gdje si otišla / ravna ti je Jugoslavija, baš me briga, nisi dijete..." pjesma izrezana i zalijepljena pa je zvučala: "Baš me briga gdje si otišla / baš me briga, nisi dijete..."

Ovo nije prvi put da se nešto krati ili izbacuje iz etera spomenutog radija. Tako je prije četiri godine iz etera izbačen Bob Dylan zbog izjave u jednom intervju u kojem je Hrvate usporedio s nacistima. Njegova pjesma “Duquesne Whistle”, singl s tada objavljenog albuma bila je hit sedmice, puštana od ponedjeljka do četvrtka, ali kraj sedmice nije dočekala.

Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija iz HDS ZAMP-a potvrdio je za tportal da je Goran Bregović isključivi autor muzike i teksta pjesme "Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani", te da ako je bilo intervencija bez dopuštenja autora onda su povrijeđena moralna prava autora.

"U tom slučaju on s advokatom može potražiti zaštitu na sudu i lako dokazati jesu li povrijeđena njegova prava", kazao je Majerović Stilinović.

Zastupnik prava Gorana Bregovića za Hrvatsku Tomislav Škulić iz Akvaris Rekordsa kaže da Bregović takvu verziju pjesme sigurno nije odobrio jer da je to uradio, to je moralo proći kroz njegove ruke.

"Ako je pjesma puštena samo jednom i bila je u funkciji parodije, onda je to prihvatljivo. Međutim, ako je bilo intervencija i ako je pjesma puštena kao takva, onda je riječ o povredi autorskih prava", kazao je Škulić.

Na pitanje da li će preduzeti kakve pravne korake rekao je:

"Ako je pjesma samo jednom u eteru puštena kao takva, nemamo se namjeru obračunavati s nekim nadobudnim muzičkim urednikom. Ako se to ponavlja, produzećemo određene korake", istaknuo je Škulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije