Putin danas u Sloveniji

Radiosarajevo.ba
Putin danas u Sloveniji
Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu će nekoliko sati boraviti u Sloveniji u posjetu koji Ljubljana najavljuje kao komemorativni a Moskva kao radni.

Putin će se, uz goleme mjere sigurnosti, u Sloveniji, članici Europske unije i NATO saveza, na dva mjesta pokloniti sovjetskim i ruskim vojnicima poginulim na slovenskom tlu u dva svjetska rata.

"Posjet ruskog predsjednika našoj zemlji odlična je prilika za poruku mira", kazao je u razgovoru za rusku agenciju TASS Putinov domaćin, slovenski predsjednik Borut Pahor.

Dolazak ruskog predsjednika u Sloveniju u vrijeme zategnutih odnosa Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize u prvom je redu komemorativne i pijetetne naravi jer je povod  100. godišnjica postavljanja tzv. ruske kapelice na gorskom prijelazu Vršič, gdje su pokopani ruski vojni zarobljenici iz I. svjetskog rata koji su tu gradili cestu i umrli u sniježnoj lavini, ali i potvrda tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda i njihovih država, kazao je Pahor.

Putin će u subotu popodne, nakon komemoracije na Vršiču, na ljubljanskom groblju Žale izraziti počast ruskim i sovjetskim vojnicima koji su u oba svjetska rata poginuli na slovenskom tlu. Kolonada s osam stupova od slovenskog mramora, na kojima su upisana njihova imena, nedavno je postavljena, a financirala ju je Ruska Federacija.

Pred završetak posjeta u večernjim satima predviđeno je da se Putin i Pahor obrate i mnogobrojnim novinarima koji su se akreditirali za događaj kojemu Slovenija pridaje golemo značenje i zbog njegove promidžbene vrijednosti jer njime ponovno dolazi u fokus svjetskih medija.

Putin je Sloveniju do sada posjetio tri puta.

O važnosti koja se u Sloveniji  daje dolasku Putina govore i goleme mjere sigurnosti, ali i medijsko praćenje jer je predviđeno da cijeli posjet prati u izravnom prijenosu nacionalna televizija, što se do sada dogodilo samo prilikom dvaju posjeta pape Ivana Pavla II.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije