Puigdemont želi ponovo biti kandidat na izborima u Kataloniji

Radiosarajevo.ba
Puigdemont želi ponovo biti kandidat na izborima u Kataloniji
Smijenjeni predsjednik katalonske Vlade i lider pokreta za otcjepljenje te španske pokrajine Carles Puigdemont ponovo će biti glavni kandidat svoje partije na regionalnim izborima idućeg mjeseca, dok se u Briselu bori protiv izručenja Španiji.

Puigdemont je za jednu TV stanicu rekao kako "privodi kraju" listu kandidata za parlamentarne izbore, koje je raspisao španski premijer Mariano Rajoy, prenosi AP.

Prema Puigdemontovim riječima, na listi će se naći članovi njegove Demokratske partije Katalonije, ali i separatisti bez političke pozadine, a lista će u izbornu trku ući pod nazivom "Zajedno za Kataloniju". Puigdemont kaže kako će kampanju voditi iz Brisela, gdje se s još četiri svoja bivša ministra suočava s postupkom ekstradicije, na kraju kojeg bi mogli biti poslani nazad u Španiju, kako bi se tamo suočili s optužbama za pobunu i podsticanje na pobunu.

Zajedno s više svojih bivših ministara, Puigdemont se sklonio u Brisel nakon što su španske centralne vlasti smijenile članove njegove Vlade i preuzele kontrolu nad Katalonijom.

Rajoy je iskoristio vanredna ovlaštenja kojima raspolaže da raspiše prijevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar, u nastojanju da osujeti težnje separatista da uspostave novu katalonsku državu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije