Prvi u regiji: Hrvatska predlaže potpunu zabranju korištenja petardi

Radiosarajevo.ba
Prvi u regiji: Hrvatska predlaže potpunu zabranju korištenja petardi
Arhiv / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske u javnu je raspravu uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tokom cijele godine! Javna rasprava trajat će do 7. februara, saopćeno je.

Iz MUP-a navode kako su se sistemski kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmjenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to vrijedilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmjenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabava i upotreba petardi kategorije F3 tokom cijele godine, no zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posjedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi i redenika kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju djeca

"Također, iako je Zakonom zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najčešće povrijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve povrede nastale su od upotrebe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. decembra 2017. do 8. januar 2018. godine, od upotrebe petardi povrijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. decembra 2018. do 8. januara 2019. godine povrijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Nadalje, predloženo zakonsko rješenje ima za cilj smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o kojim su događajima tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvještavale zabrinute udruge i brojni građani", stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike - F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nisku razinu buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije