Prvi rezultati pokazali: Većina prosvjetara odbila ponudu Vlade

Radiosarajevo.ba
Prvi rezultati pokazali: Većina prosvjetara odbila ponudu Vlade
Foto: AA / Protesti u Zagrebu

Učitelji i prosvjetni radnici jučer su se na referendumu očitovali o ponudi Vlade. Rezultate će danas u 11 sati objaviti sindikati, ali već je sad izvjesno da će Vladina ponuda biti glatko odbijena, piše 24sata.hr.

U četvrtak do 14 sati, u neformalnoj nastavničkoj grupi na Facebooku Nastavnici.org objavili su tablicu u koju su škole upisivale odluku prihvaćaju li ponudu Vlade ili ne. Upisalo se 40 škola i više od 90 odsto ih je odbilo ponudu Vlade.

Na dan objave rezultata taj se procenat još povećao i prema trenutnim podacima, gotovo 95 posto zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu odbija ponudu Vlade.

Rezultati se mijenjaju iz minute u minutu, a podatke prikuplja grupa Nastavnici.org iz tri sindikata - Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Sindikat Preporod prvi je objavio podatke. U 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03 odsto onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.

Podsjećamo, ponuda Vlade sindikatima u obrazovanju je povećanje plaće, dio i kroz dodatke, što nije isto što i povećanje koeficijenta što traže prosvjetari, koeficijenta koji je u prosvjeti najniži u javnom sektoru s visokom stručnom spremom.

Prosvjetni radnici su 25. novembra održali i veliki protest na kojem su im se pridružili brojni građani i učenici koji podržavaju štrajk u školstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije