Prva ovogodišnja žrtva groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Prva ovogodišnja žrtva groznice Zapadnog Nila u Srbiji
Foto: Pixabay / Komarac

Na Infektivnoj klinici u Beogradu umrla je 84-godišnja žena, hronična bolesnica zaražena virusom Zapadnog Nila.

To je prva žrtva koja se može dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, virusnog oboljenja koje prenose zaraženi komarci, javili su srbijanski mediji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, u Srbiji je do danas registrirano troje oboljelih od groznice Zapadnog Nila.

Do 15. kolovoza, u zemljama EU registrirano je šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolijevanjem od groznice Zapadnog Nila, i to četiri u Grčkoj i dva u Rumunjskoj.

Infekcija virusom zapadnog Nila na području Srbije prvi put je zabilježena 2012. godine. Najviše oboljelih bilo je prošle godine, kada je oboljelo 415 osoba, a od tog broja 36 ljudi je umrlo.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koji je domaćin. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovjek slučajni - slijepi domaćin, i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije