Protiv Zdravka Mamića podignuta još jedna optužnica

Radiosarajevo.ba
Protiv Zdravka Mamića podignuta još jedna optužnica
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zdravko Mamić

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je pred osječkim Županijskim sudom podiglo novu optužnicu protiv Zdravka Mamića, tereteći ga da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, izvukao 16,7 milijuna kuna (oko 4,5 miliona KM).

Ne navodeći ime optuženika ni kluba, DORH je objavio na svojim internetskim stranicama da je optužnica podignuta protiv 60-godišnjaka zbog zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predlaže da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred Županijskim sudom u Osijeku zbog više kaznenih djela zloupotrebe povjerenja u poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, prenosi Hina.

Mamića sada terete da je novac iz Dinama izvlačio od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Terete ga da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te lično podigao iznos od ukupno 2,2 miliona eura u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura.

Mamić je u junu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 30 miliona KM iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, te danas živi u Međugorju pa nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije