Protesti zbog neprocesuiranja zločina: Potresna svjedočanstva iz Vukovara

Radiosarajevo.ba
Protesti zbog neprocesuiranja zločina: Potresna svjedočanstva iz Vukovara
PrtScr / Potresna svjedočenja žrtava srpske agresije iznesena su u subotu pred hiljadama ljudi

Potresna svjedočenja žrtava srpske agresije iznesena su u subotu pred hiljadama ljudi pristiglih iz svih krajeva Hrvatske na Trg Republike Hrvatske u Vukovaru kako bi demonstrirali protiv neučinkovitosti hrvatskih državnih institucija u vezi s istragama i suđenjima za ratne zločine počinjenih tokom rata u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Hrvatska / Protesti u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina

Nakon državne himne i minute šutnje skup je simbolički započeo video isječkom ulaska četničkih snagau okupirani Vukovar 1991. godine uz stihove mržnje "...bit će mesa, klat ćemo Hrvate".

Na dvosatnom  skupu emitirano je na velikom platnu više video svjedočanstava onih koji su stradali u Domovinskom ratu koji su dijelovi dokumentarnog filma "Svjedočanstva" iz 2003. godine.

Slušana su mnoga svjedočanstva, a u tišini, kao i ostali, saslušan je i video iskaz Snježane Karaula-Maljak koja je svjedočila o  silovanju i silovatelju kojega je prije rata poznavala i koji je posjećivao njezinu porodicu.

 

Više možete pročitati na sljedećem Jutarnjilist.hr. A u videoprilogu možete pogledati djelić atmosfere na demonstracijama u Vukovaru.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije