Srbija / Protesti u Beogradu: Hiljade ljudi na ulicama marširaju protiv Vučića

05. 01. 2019. u 20:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:2029

U Beogradu se održavaju peti po redu protesti građana pod sloganima “Stop krvavim košuljama” i “Jedan od pet miliona”.

Kao i prethodne četiri subote, i ove su se građani glavnog grada Srbije okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle je krenula šetnja centralnim gradskim ulicama.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, na početku okupljanja odata je počast nedavno preminulim glumcima Ivu Greguroviću i Marku Nikoliću.

Okupljenima se na početku, kao i do sada, obratio glumac Branislav Trifunović a ove subote govorio je i njegov kolega Radoslav Rale Milenković.

Branislav Trifunović je umjesto uvodnog obraćanja pročitao otvoreno pismo generalnom direktoru Radio televizije Srbije Draganu Bujoševiću u kojem ga poziva da podnese ostavku.

“Vreme je da vas građani podsete da je vaša obaveza da građanima pružite istinu a ne da vodite propagandu za političare. Nije srpski ćutati, Dragane Bujiseviću”, poručio je Trifunović.

"Ovde nije reč o politici već o ljudskoj potrebi da živimo u zemlji u kojoj se ambicija gradi na znanju a uspeh u radu. Živimo u zemlji koja liči na stadion, na kome jedan čovek stavlja na semafor šta mu padne na pamet bez obzira na utakmicu”, rekao je Radoslav Rale Milenković.

Građani su se sa platoa kod Filozofskog fakulteta uputili u šetnju ka Terazijama, a potom iz Kneza Miloša Takovskom gdje su, kao i prethodnih nedjelja, prošli pored zgrade Radio televizije Srbije.

Pojedini okupljeni su ispred zgrade RTS-a palili baklje, a sa razlasa je emitovano otvoreno pismo rukovodstvu javnog servisa.

Demonstranti ne odustaju ni od zahtjeva za smjenom ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, kojeg smatragu krivcem za niz neriješenih ubojstava.

Traže da se otkriju nalogodavaci ubistva vođe umjerene kosovske partije Građanska inicijativa SDP Olivera Ivanovića, onoga ko je zapovjedio napad na predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića i na novinara Milana Jovanovića kojemu je nedavno zapaljena kuća zbog izvještaja o zlouporabama u beogradskoj općini Grocka.

Među okupljenima su i lideri nekih opozicionih stranaka poput Boška Obradovića, Borisa Tadića, Dragana Lutovca...

KOMENTARI (6)