Protesti '1 od 5 miliona': Danas ističe ultimatum policiji

Radiosarajevo.ba
Protesti '1 od 5 miliona': Danas ističe ultimatum policiji
Foto: EPA-EFE / Beograd: Protesti 1 od 5 miliona
U subotu su upali u zgradu RTS-a, dan poslije, oko podneva, opkolili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zgradi Predsjedništva i zahtijevali da im se obrati.

Potom su, nekoliko sati kasnije, otišli pred policijsku stanicu 29. novembar kako bi zatražili puštanje demonstranata koje je policija privela zbog upada u zgradu javne televizije, piše 24sata.hr.

Tako je izgledao burni vikend u Beogradu tokom kojeg su se prosvjedi protiv režima "1 od 5 miliona", koji se održavaju već više od dva mjeseca, pretvorili u nešto što je malo ko očekivao.

Uglavnom mirni izrazi nezadovoljstva ljudi protiv Aleksandra Vučića proteklog su vikenda umalo eskalirali nasiljem većih razmjera.

Od mahom ljevičarskih aktivista i predstavnika političkih stranaka centra i lijevog centra, njihovo vođenje preuzela je ultra-desničarski pokret Dveri i njihov vođa Boško Obradović.


Tvrdeći da ih javna televizija od početka ignoriše, subotnjim upadom u njene prostorije tražili su da im se omogući gostovanje u informativnom programu.

Rezultiralo je to i nekim privođenjima zbog čega su demonstranti policiji dali ultimatum da do danas u 15 sati pusti privedene ili će uslijediti nove demonstracije.

“Ako se to ne dogodi, organizatori protesta objavit će kada ćemo se ponovno okupiti, i tada kada se ponovno okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost”, poručio je Obradović.

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da ih uhapsi, "a ne djecu".

Lider nacionalističkih Dveri poručio je i da "oni žele građanski rat", ali demonstranti u njemu nemaju namjeru učestvovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije