Proteste pravaša u Zagrebu istražuje policija, Dačić će se žaliti

Radiosarajevo.ba
Proteste pravaša u Zagrebu istražuje policija, Dačić će se žaliti
AA / Autohtoni pravaši spalili srpski sedmičnik "Novosti" u centru Zagreba
Policija utvrđuje sve okolnosti javnog protesta, na kojem je sudjelovalo oko 20-tak osoba u subotu u podnevnim satima u Zagrebu, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Dvadesetak članova Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) spalili su u protestnom okupljanju sedmičnik srpske nacionalne manjine Novosti ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) zahtijevajući da se ne uklanja ploča u Jasenovcu sa pozdravom „Za dom spremni“.

"Danas, od 11 do 12 sati u središtu Zagreba, održan je uredno prijavljen javni prosvjed u organizaciji Autohtone-Hrvatske stranka prava pod nazivom „Spomen ploča braniteljima HOS-a u Jasenovcu“. Policija utvrđuje sve okolnosti navedenog javnog prosvjeda, na kojem je sudjelovalo oko 20-tak osoba", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Naime, članovi A-HSP-a predvođeni stranačkim predsjednikom Draženom Kelemincem organizirali su okupljanje pod nazivom "Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet!“ u Gajevoj ulici na broju 7, ispred sjedišta SNV-a kojem je na čelu Milorad Pupovac.

Uz hrvatske zastave i crne majice HOS-a na kojima je ispisan pozdrav "Za dom spremni“, okupljeni pravaši su nekoliko puta uzvikivali "Spremni“ nakon povika Dražena Keleminca "Za domovinu“, a sve pod nadzorom interventne policije.

Prvi potpredsednik vlade i ministar vanjskih poslova  Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija uručiti protest Hrvatskoj zbog današnjeg incidenta u Zagrebu koji su izazvali članovi Autohtone hrvatske stranke prava koji su spalili srpski sedmičnik "Novosti" i zaprijetili hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ukoliko ukloni ploču "Za dom spremni" u Jasenovcu.       

Na pitanje novinara hoće li Srbija uručiti demarš odlazećem hrvatskom ambasadoru Gordanu Markotiću ili nekom iz veleposlanstva i hoće li srbijanskog ambasadora u Hrvatskoj povući na konsultacije povodom tog događaja, Dačić je odgovorio potvrdno.

"To da, mi uvijek dajemo proteste povodom raznih takvih događaja i ovo zaslužuje protest. Također  smo uputili protest i kada je ta ploča postavljena i zaista je nevjerojatno da u EU ta ploča i dalje stoji", rekao je Dačić novinarima, prenosi Tanjug.

Dodao je - "toliko što se tiče držanja lekcija od strane Bruxellesa koje često upućuju Srbiji".     

Skupina članova Autohtone hrvatske stranke prava izazvali su ranije danas incident u Zagrebu - otvoreno su prijetili premijeru Andreju Plenkovića, u slučaju da skine ploču "Za dom spremni" u Jasenovcu i na protestu zapalili srpski sedmičnik Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije