Protest privatnih pogrebnika: Istovarit ćemo 100 mrtvačkih sanduka pred Skupštinom

Fena
Protest privatnih pogrebnika: Istovarit ćemo 100 mrtvačkih sanduka pred Skupštinom
Vlasnici beogradskih privatnih pogrebnih poduzeća najavili su mogućnost protesta na ulicama srbijanske prijestolnice, i to zbog monopola javno-komunalnih poduzeća u toj branši.

Ako do protesta dođe, privatni pogrebnici kažu da će napraviti kolonu od 150 mrtvačkih automobila, koja će proći beogradskim ulicama, pored najznačajnijih gradskih i državnih institucija, a zatim će istovariti stotinu mrtvačkih sanduka pred beogradskom gradskom Skupštinom.

"Ne želimo protest, ali sve ostalo smo probali kroz institucije sistema i ništa se nije promijenilo. Želimo samo pravo na rad koji nam garantira Ustav", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja privatnih pogrebnika Dragan Zdjelar, prenose beogradski elektronski mediji.

Privatnici se žale da građani koji se odluče koristiti njihove usluge moraju čekati na sahranu i do 20 dana, a u slučaju da se odluče za JKP Pogrebne usluge Beograd, pokojnika mogu sahrani u roku od 48 sati.

Problem su i prenapuhane cijene sahrana koje, prema procjeni privatnika, trebaju iznositi između 100 i 200 eura (dio za troškove na groblju), dok Pogrebne usluge Beograd naplaćuju 5-6 puta veći iznos.

Pogrebnici, također, upozoravaju i na to da se beogradske bolnice pretvaraju u prodavanice pogrebne opreme, gdje bolesnici i njihovi najbliži gledaju lijesove, urne i slično, što nije dopušteno ni u jednoj europskoj zemlji.

Predstavnici pogrebnih poduzeća tvrde kako je korjen svih problema je u nepreciznoj odredbi koje je unijeta u Zakon o komunalnim djelatnostima 2011. godine, a kojom je komunalnim poduzećima, praktično, omogućen monopol za groblja i sahrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije