Protest novinara u Beogradu: Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana

Anadolija
Protest novinara u Beogradu: Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana
Foto: Facebook / Protest novinara u Beogradu

Sa protesta "Dogorelo je", koji je danas organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije u Beogradu, poručeno je da bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana, uz ocjenu da država ne radi dovoljno da bi zaštitila novinare.

Na protestu na Trgu Republike, koji je organizovan na godišnjicu spaljivanja kuće novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke, a za šta je kao nalogodavac optužen Dragoljub Simonović, u to vrijeme predsednik Opštine Grocka, poručeno je i da je ovo samo jedan od više od stotinu slučajeva napada i pritisaka na novinare u proteklih godinu dana.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ukazao je da država ne radi dovoljno da bi zaštitila novinare.

"Država Srbija ne radi dovoljno da bi zaštitila novinare. Njene institucije ne rade dovoljno da bi im obezbedile siguran rad, a njeni najviši funkcioneri ne rade ništa da bi im pružili podršku zbog važnog posla koji obavljaju. Naprotiv, najviši državni funkcioneri svakodnevno prozivaju, vređaju, šikaniraju i optužuju malobrojne nezavisne novinare za pristrasnost i neprofesionalizam", naveo je on.

Prema njegovim riječima, bez slobodnih novinara nema slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema slobodnih građana.

Novinar Slobodan Georgiev kazao je da su novinari u proteklih godinu dana propustili nekoliko šansi da urade više te izrazio nadu da će sud moći da "izgura priču" o paljenju kuće Jovanovića do kraja.

On je kazao i da je mišljenja da državu treba pritisnuti dodatno kako bi Milanu Jovanoviću obezbijedila krov nad glavom.

"Pozvao bih građane koji su nam jedina preostala nada da nam u tome pomognu. Da budu hrabri kao neki drugi ljudi koji su se u ovih godinu dana ohrabrili, pojavili i pomislili da mogu možda sa raznim medijima da ispričaju priče o tome kako se zaista živi u Srbiji. Da li će to nešto da promeni, ne znam, ali mislim da ne smemo da odustanemo i da je to naš zadatak", poručio je.

Kako je rekao novinar Rade Radovanović, novinari treba da budu borci za činjenice i istinu o društvu.

Radovanović je ocijenio i da, dok je na vlasti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim, bit će i ovakvi mediji i takozvani novinari i ovi branioci države i bit će pokušaja i bit će ubistava.

On je također pozvao sve "prave novinare profesionalce da ustanu u odbranu javne reči i istine i egzistencije mnogih od nas".

"Solidarnost sa svim ljudima koji zaslužuju dostojanstven život u ovoj Srbiji koja to nije", dodao je.

Okupljeni su pozdravili i borbu radnika Pošte Srbije, koji štrajkuju tražeći bolje uslove i veće zarade, a nosili su i transparente "Dogorelo je. Šta čekate?", na kojima su i fotografije Milana Jovanovića i njegove spaljene kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije