Proširenje i izgradnja: Budući Institut za fiziku u Beogradu na 4.140 kvadrata

Radiosarajevo.ba
Proširenje i izgradnja: Budući Institut za fiziku u Beogradu na 4.140 kvadrata
FOTO: Beobuild / Budući Institut za fiziku u Beogradu
Proširenje i izgradnja nove zgrade Instituta za fiziku u Beogradu jedna je od najznačajnijih planiranih investicija u naučno-istraživačku infrastrukturu.

Novi objekti nalazit će se u okviru postojećeg kampusa Instituta za fiziku u ulici Pregrevica u Zemunu, kao dio budućeg Verokio centra, simbolično nazvanog po italijanskom renesansnom vajaru i slikaru Andreu del Verokiu (1435 – 1488).

Ugovor s Vladom Srbije potpisan je u novembru 2017. godine, a nedavno je usvojen i urbanistički projekat novog naučnog centra, čime je napravljen još jedan korak ka realizaciji ove investicije. Prema najavama gradnja centra bi mogla početi do kraja ove godine, odnosno čim se završi pribavljanje potrebne dokumentacije, prenosi Blic.rs

Budući Institut za fiziku u Beogradu - undefinedFOTO: Beobuild / Budući Institut za fiziku u Beogradu

Institut za fiziku se inače nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u Zemunu, praktično uz sam lesni odsjek dunavske obale.

Na neizgrađenom dijelu ove velike parcele planirano je podizanje dva slobodnostojeća objekta povezana toplom vezom (pasarelom). Veći objekat (P+2) prije svega je namjenjen edukaciji i posjeduje brojne učionice za predavanja i nastavu, kabinete, kao i prostor za administraciju i prateće aktivnosti.

U okviru ulaznog dijela u prizemlju planiran je hol i foaje s mogućnošću organiziranja različitih naučnih i kulturnih svečanosti. Iznad foajea u prizemlju nalazi se prostor za biblioteku s pogledom na foaje. Ovaj objekt posjedovat će i ozelenjen atrijumski prostor, koji će omogućiti da gotovo sve radionice budu dvostrano orjentirane.

Manji objekat (Po+P) je druga važna komponenta ovog kompleksa, a njegova namjena je praktični rad i realizacija istraživačkih projekata. Ovaj objekat je ustvari monovolumenska hala visine 12 metara u kojoj će biti smješten kran i ostala tehnika neophodna za realizaciju velikih projekata. Ovde će biti moguć razvoj složenih modela, izgradnja sklopova i prototipova, kao i razna testiranja i eksperimenti. Dio hale imat će manji broj radnih kancelarija, a kao što smo napomenuli postojat će i topla veza koja će laboratorijski dio povezati s glavnom zgradom.

Ono što je isto zanimljiv aspekt ovog projekta jeste da će novi centar biti vidljiv sa Dunava, odnosno da će postati arhitektonski istaknuta tačka na obali za sve putnike rijekom. Isto tako, pružat će izuzetne vizure ka rijeci za sve zaposlene u centru.

Budući Institut za fiziku u Beogradu - undefinedFOTO: Beobuild / Budući Institut za fiziku u Beogradu

Planirano je i ozelenjavanje krovova vještačkom travom, kako bi se stvorila velika terasa s pogledom na pejzaž Dunava.

Verokio centar se realizira zajedno s vodećim svjetskim institucijama, strateškim partnerima Instituta za fiziku – Europskom laboratorijom za nuklearnu fiziku - CERN, mrežom nacionalnih instituta Italije - INFN i najvećim naučnim postrojenjem u Njemačkoj - DESY. Ukupna bruto površina novih objekata iznosi 4.140 m2, a autor arhitektonskog rješenja je Marko Stojčić.

Ukupna vrijednost projekta je oko pet miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije