Pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka iz Drugog svjetskog rata

AA
Pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka iz Drugog svjetskog rata
U blizini Doma zdravlja i krugu Opšte bolnice u Novom Pazaru danas su otkriveni posmrtni ostaci najvjerojatnije nekoliko osoba.

Kosti su pronađene tokom iskopa za temelje zgrade Hitne pomoći, na dubini od oko metar. Pretpostavlja se da se radi osobama koje su na tom mjestu streljane od strane partizanskih vlasti nakon Drugog svjetskog rata.

Jedan od radnika na iskopu Šefćet Šabanović je rekao da su tokom radova, u zemlji primijetili ljudske kosti i lobanju i obavijestili policiju.

Po dolasku policije i nadležnih organa radnici angažovani na iskopu su pomogli da pokupe pronađeni posmrtni ostaci.

„Bilo mi je prvi put u životu, bilo mi je jezivo i malo strah i jezivo, nikada nisam imao susret s tim. To su posmrtni ostaci iz Drugog svjetskog rata, oni koji su bili tu na snimanju su to rekli“, naveo je Šabanović.

Iz policije i nadležnih državnih organa Srbije još nema zvaničnih potvrda o broju osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru Admir Muratović izjavio je da na osnovu ranijih izjava svjedoka su postojala saznanja da su strijeljanja na Hadžetu vršena na mjestu gdje se danas nalazi Dom zdravlja.

Posmrtni ostaci koji su danas pronađeni potvrdili su ranije izjave najmanje deset svjedoka koji su tvrdili da je tačno mjesto gdje su vršena streljana i zakopavanja ubijenih upravo lokacija kod ulaza u Dom zdravlja. Na tim mjestima imamo saznanja da su javno strijeljani i predsjednici Novog Pazara Aćef Efendija (Hažiahmetović) i Ahmeta-age Daca“, rekao je Muratović u telefonskoj izjavi za Anadolu Agency (AA).

Muratović je ranije izjavio da se na lokaciji Hadžet nalaze najmanje dvije masovne grobnice.

Komunističke vlasti su pod optužbom da su sarađivali s okupatorom, po kratkom postupku, nakon ulaska u Novi Pazar od 28. novembra 1944. godine, u naselju Hadžet strijeljale više od 1.500 ljudi, većinom Bošnjaka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije