Profesor iz Beograda: Postoji li veza između napadača i esktremista iz Srbije i RS

Beta
Profesor iz Beograda: Postoji li veza između napadača i esktremista iz Srbije i RS
Foto: Wikipedia / Zoran Dragišić

Profesor Fakulteta za bezbjednost u Beogradu Zoran Dragišić kaže da teroristički napad koji se dogodio na Novom Zelandu stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst, zbog čega postoji opasnost od terorističkih napada i na teroritoriji Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.

Analitičar Aleksandar Radić kaže da to što je slušao srpsku muziku neće biti povod za napad u Srbiji.

„Ako se krene sa histeričnim napadima na Srbe i Srbiju, bojim se da nam se crta meta na čelu. Ovo će sigurno prouzrokovati kontra-mjere, neke nove akcije ISIS-a i terorista kao odgovor“, rekao je Dragišić.

On je kazao i da građani nemaju razloga za strah, jer bezbjedosne službe dobro rade svoj posao, ali da to ne znači da treba zatvarati oči pred opasnostima koje postoje.

„Naši građani i ne znaju koliko su naše bezbjednosne službe spriječile terorističkih napada i ne treba da znaju. Hoću da kažem da imamo dobar sistem bezbjednosti“, ocijenio je Dragišić.

Međutim, Dragišić smatra da je sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

„Naši organi bezbjednosti imaju informacije o terorističkim grupama na ovim prostorima, oni ih poznaju i postojanje bilo kakve veze treba otkriti. Ukoliko se utvrdi da postoje to nikako ne treba kriti“, poručio je on.

Dragišić je kazao da ukoliko se pokaže da Srbi nemaju veze sa ovim terorističkim napadom, da treba „jako uprijeti prstom na one koji vode propagandni rat protiv Srbije“.

„Treba ustanoviti šta je istina, posebno imajući u vodi kompleksnu situaciju vezanu za pregovore sa Kosovom. Ovakva brljotina išla bi na ruku onima koji žele da diskredituju Srbiju“, rekao je Dragišić.

Komentator lista „Politika“ Boško Jakšić izjavio je da ako se ispostavi da je napadač na džamije na Novom Zelandu „neki pravoslavni zoro osvetnik“, onda nema sumnje da će biti osvete.

„Ako se ispostavi kao tačno da je to neki pravoslavni zoro osvetnik, onda možemo da očekujemo da će oni uzvratiti udarac“, kazao je Jakšić.

Jakšić je kazao da se kao odgovor može očekivati osveta nekog „usamljenog vuka“ koji se recimo na Kosovo vratio iz Sirije ili je iz Bosne i Hercegovine.

„Samo nam je ovo još trebalo. Nema sumnje, neka osveta će biti“, kazao je on i dodao da bi onda cijela ta priča bila politizovana u tumačenjima.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da to što je napadač na Novom Zelandu navodno slušao i srpsku muziku nije i neće biti povod za eventualnu odmazdu i sličan takav napad u Srbiji, tim prije što teroristima i nije potrebno opravdanje za napad.

„Oni se pokreću sa jasno definisanim ciljevima i zato cijenim da muzički ukus terorista nije i neće biti povod za odmazdu. Vijest o muzičkoj podlošci snimka zločina je samo kuriozum. Nas na Balkanu treba da brinu ljudi sa naših prostora, ili iz emigracije, koji su se umrežili u terorističke organizacije sa Bliskog istoka“, rekao je Radić.

U napadu na dvije džamije na Novom Zelandu poginulo je 49 ljudi, saopštile su vlasti novi bilans stradalih. Novozelandski policijski zvaničnik Mike Bush rekao je novinarima da je za ubistva u Christchurchu, trećem po veličini gradu u zemlji, optužen muškarac koji će se sutra pojaviti pred sudom.

Mediji prenose da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je pjesmu "Od Bihaća do Petrova Sela", u kojoj se pominje i Radovan Karadžić.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije