Princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon Crne Gore večeras putuju na Kosovo

Radiosarajevo.ba
Princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon Crne Gore večeras putuju na Kosovo

Princ od Walesa Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla doputovali su danas u Crnu Goru, u okviru balkanske turneje koju su započeli posjetom Hrvatskoj i Srbiji. Prinčevski par je na Cetinju ispred Plavog dvorca uz najviše državne počasti dočekao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, javlja Anadolu Agency (AA).

Vujanović i princ Charles održaće bilateralni sastanak, nakon čega će prinčevski par posjetiti Vladin dom, takođe na Cetinju, gdje će biti u prilici da prisustvuju Festivalu hrane i pića, gde će biti izloženi proizvodi iz tradicionalne crnogorske kuhinje.

Planirano je da se princ od Walesa upozna sa lokalnim ikonopiscima i pogleda ikonu Filermosu, a takođe će posjetiti i Muzičku akademiju u ovom gradu.

Princ Charles će se u Podgorici sastati sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom crnogorske Vlade Milom Đukanovićem. U isto vrijeme, vojvotkinja Camilla će posjetiti UNICEF.

Pred kraj posjete, za članove kraljevske porodice biće priređen svečani prijem, čiji je domaćin potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Dolazak princa Charlesa i vojvotkinje Camille u Crnu Goru dio je njihove turneje po Balkanu. Oni su prethodnih dana posjetili su Hrvatsku i Srbiju, a nakon Crne Gore posjetiće i Kosovo.

Ovo je druga posjeta princa Charlesa Crnoj Gori. Princ Charles je posjetio ovu zemlju 1978. godine. Tada 29-godišnji nasljednik britanskog trona, na poziv Josipa Broza Tita, krajem oktobra 1978. boravio je u Jugoslaviji. Posjetio je Beograd, Split i Dubrovnik, a sa Josipom Brozom Titom sreo se u Igalu.

Princ  Charles i vojvotkinja Camilla danas stižu i u dvodnevnu posjetu Kosovu u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana. Ovo će biti druga poseta princa Charlesa Kosovu, prva je bila 1999. godine, a prva poseta vojvotkinje Camille. Posetom Kosovu, par će završiti svoju jednonedeljnu posetu zemljama Zapadnog Balkana, tokom koje su posetili i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije