Preminuo Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore

Radiosarajevo.ba
Preminuo Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore
Foto: Savo Prelević / Vijesti.me / Momir Bulatović

Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore (1990-1998) i predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000) preminuo je u 63. godini, javljaju podgoričke Vijesti.

Bulatović je rođen 1956. u Beogradu. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka.

Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Nakon "antibirokratske revolucije" u režiji Slobodana Miloševića, izabran je 1989. godine za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Poslije osam godina na čelu Crne Gore, tokom kojih je podržavao velikosrpsku politiku, te sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsjednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsjedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Ubrzo poslije smjene 1998. godine uslijedila je ponuda od njegovog najbližeg saradnika i tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića da sastavi Vladu na saveznom nivou. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije