Premijer Hrvatske komentirao Čovićev odlazak 9. januara u Banju Luku

Radiosarajevo.ba
Premijer Hrvatske komentirao Čovićev odlazak 9. januara u Banju Luku
Foto: Arhiv / Čović i Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je u Splitu komentirao aktualne teme, a novinari su ga na početku pitali o sudjelovanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na slavlju dana RS-a, koji je bosanskohercegovački ustavni sud proglasio neustavnim.

"HDZ BiH je neovisan o nama, gospodin Čović donosi svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima, u Banja Luci nije bio prvi put, bio je već nekoliko puta, tu temu ostavljam njemu i HDZ-u BiH da je komentira. S našeg aspekta je važno da nismo imali obavijest da će tamo biti naš veleposlanik u BiH, gospodin Del Vechio, koji se prije svega trebao konzultirati sa Zagrebom ako je imao planiran sastanak s gospodinom Dodikom.

Taj dan nije trebao biti ondje, a s iskustvom veleposlanika, to mu je bila već peta šansa da na taj datum ide tamo, a prije toga nije bio nijednom. Malo je neobično da je na kraju mandata došao u ovakvu situaciju, uskoro idemo s imenovanjem novog veleposlanika", rekao je Plenković, objavio je Jutarnji.

Na ponovljeno pitanje o Čovićevom slavljenju osnutka Karadžićeve tvorevine, Plenković je uzvratio da se šef HDZ-a BiH o tome već očitovao: "Ono što je izrazito važno je da je stav Republike Hrvatske prema BiH dobronamjeran, prijateljski, to govorim kao premijer, ranije zastupnik i eurozastupnik, mi smo apsolutno najviše podržavali europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti konstitutivnih naroda", rekao je Plenković ponovno se zalažući za izmjene izbornog zakona navodeći da ovaj trenutni omogućuje 'izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava BiH' na način da dovodi Hrvate u neravnopravan položaj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije