Pregovori Europske unije s Makedonijom i Albanijom odgođeni za sljedeću godinu

AA
Pregovori Europske unije s Makedonijom i Albanijom odgođeni za sljedeću godinu

Početak pregovora o pridruživanju Europskoj uniji (EU) s Albanijom i Makedonijom neće se realizirati prije juna 2019. godine, odlučeno je danas na sastanku Vijeća za opće poslove Europske unije u Luksemburgu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a odgodili su početak pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom do 2019. godine, nakon što su Francuska, Holandija i Danska izrazile rezervu po pitanju ovih dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias je nakon sastanka novinarima kazao da će naredne godine Albanija i Makedonija dobiti "zeleno svjetlo".

"Bile su dvije različite struje. S jedne strane bila je većina od 25 članica koje su željele da prihvate i otvore pregovore s Makedonijom i Albanijom do ljeta 2019. godine, a s druge strane Danska, Francuska i Holandija koje su željele da odgode pregovore", kazao je Kotzias.

Istaknuo je kako je tokom sastanka pokušao objasniti da geopolitička i geostrateška situacija u regionu zahtijevaju pomoć, a ne odgađanje početka pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

Ministri zemalja članica EU-a zaključke o zapadnom Balkanu, kao i formalan odgovor EU-a da se otvore pristupni pregovori s Makedonijom i Albanijom šalju na odobrenje šefovima država i vlada EU-a na samit 28. i 29. juna u Briselu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije