Hrvatska / Predsjednik hrvatskog Sabora: Komemoracija u Bleiburgu će biti održana

14. 03. 2019. u 09:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Predsjednik hrvatskog Sabora i generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković izjavio je da će komemoracija na Blajburškom polju u Austriji ipak biti održana i da će parlament biti pokrovitelj.

Uoči sjednice zagrebačkog HDZ, Jandroković je rekao da je glavni cilj da se održi komemoracija žrtvama, ubijenim na kraju Drugog svjetskog rata.

On je dodao da je o načinu održavanja komemoracije na Blajburgu više puta razgovarano i da se očekuje da će nakon zavreštka dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Austrijske biskupske konferencije biti utvrđena “ona procedura koja je moguća od strane HBK, dakle, da organizuju misu onakvu kakva je moguća, u dogovoru s austrijskom stranom”.

Katolička crkva u Koruškoj odbila je ranije ovog mjeseca molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog političke instumentalizacije tog događaja, ali Jandroković kaže da se zabrana biskupije odnosi isključivo na biskupa, ali da misu može da drži sveštenik.

"Šta će biti u idućim danima – to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor biće pokrovitelj te komemoracije na Blajburgu", rekao je Jandroković.

Na pitanje da li je saglasan da se kod većine ubijenih radi o poraženoj ustaškoj vojsci, Jandroković je odgovorio kontrapitanjem:

"A mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda?"

Svi, kako je naveo, zaslužuju da im se sudi.

NEMA KOMENTARA