Predsjednicu Hrvatske kritizirali zbog sućuti zbog smrti Olivera Dragojevića

Radiosarajevo.ba
Predsjednicu Hrvatske kritizirali zbog sućuti zbog smrti Olivera Dragojevića

Priopćenje o smrti Olivera Dragojevića koje je u nedjelju upućeno iz Ureda predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović naišlo je na negodovanje na društvenim mrežama.

Naime, u priopćenju su iz Ureda predsjednice Hrvatske, izražavajući žaljenje zbog smrti velikog umjetnika, naveli da je Oliver "premda dalmatinskog podrijetla, bio omiljen i slušan u svim dijelovima Hrvatske", što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama.

Među ostalim, sociolog Sven Marcelić napisao je u čemu je problem.

"Draga PR službo Predsjednice Republike, veznik "premda" je dopusni veznik.

Kad napišete rečenicu "Premda dalmatinskog podrijetla, bio je omiljen i slušan u svim dijelovima Hrvatske", onda koristite formu koja "dopušta ostvarenje sadržaja glavne surečenice unatoč tomu što je on u suprotnosti sa sadržajem zavisne surečenice."

Drugim riječima, biti dalmatinskog porijekla je u suprotnosti s bivanjem omiljenim u svim dijelovima Hrvatske.

Ukratko, ili ste pali sedmi razred osnovne škole ili njegujete osobito osebujnu definiciju zajedništva u kojoj je biti Dalmatincem i voljenim u cijeloj Hrvatskoj dopušteno samo iznimno", napisao je Marcelić.

Iz Ureda predsjednice potom su saopćili su kako se "cijelim tekstom uzdižu vrijednosti upravo Dalmacije i dalmatinskog zvuka i da je poanta cijele sućuti upravo na zajedništvu cijele Hrvatske i iseljeništva, koje je upravo kao Dalmatinac, svojim dalmatinskim zvukom, Oliver Dragojević uspio ujediniti svojim pjesmama".

"Potpuno suprotno interpretacijama, ovdje je istaknuto dalmatinsko podrijetlo kao izrazita vrijednost i ujedinjavajući čimbenik, a posebno žalosti činjenica da netko to iščitava ikako drugačije", dodali su, objavio je N1 Hrvatska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije