Predsjednički izbori u RH: Bolja izlaznost nego prije pet godina

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori u RH: Bolja izlaznost nego prije pet godina
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL / Pravo glasa ima 3.854.761 birača u Hrvatskoj i inozemstvu

Gotovo 16 posto birača glasalo je tokom prijepodneva na hrvatskim predsjedničkim izborima, a izlaznost na birališta je veća nego prije pet godina, objavilo je u nedjelju u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Izlaznost od 15,75 posto bolja je nego na prošlim predsjedničkim izborima, prije pet godina, kada je do istog vremena, dakle do 11,30 sati glasalo 13,19 posto birača.

Izlaznost je za 2,5 posto veća, što znači da je danas do 10.30 sati glasalo sto hiljada birača više nego 2014. godine, izvijestila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, prenosi Hina.

Gledano po županijama, najbolju izlaznost za sada ima Varaždinska - 18,76 posto, a najslabiju Zadarska - 12,32 posto i Šibensko-kninska županija - 12, 33 posto.

U Gradu Zagrebu je prijepodne glasalo 17,22 posto birača.

Na 6.409 biračkih mjesta u Hrvatskoj glasanje je počelo u 7 sati, a završava u 19 sati.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica bira se u inozemstvu, u 47 država, a zbog vremenske razlike već su zatvorena birališta u Australiji, Japanu i Kini, koja su bila otvorena u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

Pravo glasovanja ima tri miliona 855 hiljada birača.

Slijedeće podatke o izlaznosti, DIP će objaviti u 17 sati. Večeras u 20 sati objavit će, pak, prve izborne rezultate koji će se temeljiti na uzorku od 15 posto biračkih mjesta, mahom manjih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije