Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Čak 11 kandidata želi na Pantovčak

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Čak 11 kandidata želi na Pantovčak
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL / Pravo glasa ima 3.854.761 birača u Hrvatskoj i inozemstvu

Građani Republike Hrvatske danas odlučuju ko će u idućih pet godina biti na čelu države. Ukupno za poziciju na Pantovčaku bori se 11 kandidata, među kojima je i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kako je saopćeno, pravo glasa ima 3.854.761 birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Bosni i Hercegovini ukupno je otvoreno 44 biračka mjesta za glasanje na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Glasačka mjesta i registracija na dan izbora su na adresama Ambasade Hrvatske u Sarajevu, generalnih konzulata Hrvatske u Mostaru, u Banjoj Lluci i u Tuzli, zatim Konzulatu Hrvatske u Livnu i Konzulatu Hrvatske u Vitezu.

Podsjećamo iz HDZ-a BiH pozvali su Hrvate i hrvatske državljane u BiH da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, predsjedničkog kandidata HDZ-a.

Prema podacima Ministarstva uprave Hrvatske, kojima je obuhvaćeno 45 država, najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno je registrovano u BiH, ukupno 92.663 birača.

Najveći broj birača u odnosu na sve ostale gradove u svijetu aktivno je registrovan u Mostaru 48.613. Na području BiH za predsjedničke izbore u Hrvatskoj aktivno registrovanih birača u Banjoj Luci ima 6.738, Livnu 9.240, Sarajevu 7.023, Tuzli 11.472 i Vitezu 9.577, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Podsjećamo, pored sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, poziciju predsjednika želi i bivši premijer Zoran Milanović (SDP), pjevač i doktor ekonomskih nauka Miroslav Škoro kao i zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši sudija Mislav Kolakušić, obojica nezavisni kandidati. Kao nezavisni, na Pantovčak žele bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković te reditelj Dario Juričan. Naklonost birača očekuju i kandidat HSLS-a, ekonomista Dean Kovač, bivši saborski zastupnik i bivši osječki gradonačelnik Anto Đapić (DESNO), kandidatkinja Radničke fronte, aktivistica i vanredna univerzitetska profesorica Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP) te Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), prvi gradonačelnik Klanjca.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50 posto plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50 posto glasova u prvom krugu, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi prelimirani rezultati očekuju se oko 21 sat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije