Predsjednica Hrvatske s Erdoganom na razgovorima o Izbornom zakonu u BiH

Radiosarajevo.ba
Predsjednica Hrvatske s Erdoganom na razgovorima o Izbornom zakonu u BiH
Crveni tepih i svečani doček za dva dana, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović čekaju ispred palače turskog predsjednika.

U četiri oka predsjednica će razgovarati s turskim šefom države. Zatim slijedi sastanak izaslanstava i radna večera. Ključna tema je stanje u Bosni i Hercegovini.

Izbori u BiH su do kraja godine. Hrvati traže izmjene izbornog zakona. Predsjednica Hrvatske, smatra da za to nema previše vremena. Kod Erdogana ih gura zbog njegovih bliskih veza s Bakirom Izetbegovićem, piše Dnevnik.hr.

Bivši šef diplomatije Miro Kovač vjeruje u uspješan susret.

"Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni", kaže Kovač.

61450918.jpg - undefined

Na Pantovčaku žele što prije organizirati i trilateralu - sastanak Hrvatske, BiH i Turske. 

"Imamo situaciju da su Hrvati u podređenom položaju, a tome je sigurno pridonijela i odgovornost vanjske politike Hrvatske, odgovornost svih političkih elita i očekujemo da se krene riješavati taj problem", kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Domagoj Hajduković iz SDP-a vjeruje da uz dobru volju predsjednik Turske može učiniti puno.

"Prije svega kao medijator i onaj koji će, uz Hrvatsku i uz Srbiju, biti jedan od jamaca stabilnosti Bosne i Hercegovine", kaže Hajduković.

Predsjednici Hrvatske je Turska prva ovogodišnja destinacija. Prema podacima Ureda predsjednice, prošle godine je izvan Hrvatske bila u devet službenih posjeta, od čega tri radna. Ostalo su konferencije, trilaterale i skupovi. Ukupno 24 putovanja.

Od početka mandata, posjetila je i Australiju i Novi Zeland, nekoliko puta i SAD, a bila je i u Afganistanu, Azerbajdžanu, Kuvajtu i Kataru.

Politolog Vedran Obućina misli da je dobro što joj je BIH jedan od prioriteta.

"Pitanje je što će Erdogan tražiti zauvrat, kakav će biti njegov stav. Da li se radi o nekim gospodarskim ulaganjima, o političkim ulaganjima. Moramo računati da je Balkan područje interesa multipolarnih sila, jer Moskva, Bruxelles, Washington, ali i Ankara imaju vrlo velik interes", kaže Obućina.

A sredinom mjeseca, nakon razgovora s Erdoganom, Grabar-Kitarović će ponovno u BiH. Odnosi Zagreba i Sarajeva, u posljednje vrijeme su daleko od idiličnih. A Hrvatsku prije svega zanima popravljanje položaja BiH Hrvata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije