Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srbije, vatromet tačno u ponoć

AA
Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srbije, vatromet tačno u ponoć
Pravoslavna Nova godina -  Nova godina po julijanskom kalendaru proslavljena je u Srbiji, a u Beogradu ispred Hrama Svetog Save održan je moleban, a potom i vatromet tačno u ponoć.

Moleban za početak pravoslavne Nove godine u Hramu Svetog Save u Beogradu počeo je u 23;30 sati, nakon čega je tačno u ponoć organiziran vatromet, a nastupali su i horovi muzičkih škola Stanković i Grocka.

Beograđani su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali na više lokacija u gradu. Nekoliko hiljada ljudi bilo je na platou ispred gradske opštine Zvezdara uz koncert popularnih bendova. Doček je bio organiziran i u restoranima u beogradskoj boemskoj četvrti - Skadarliji uz starogradsku muziku, dok su mlađi Beograđani mogli uživati na Savskom trgu u manifestaciji Veseli Božić. Pravoslavna Nova godina dočekana je i u klubovima širom grada.

U Novom Sadu je doček srpske Nove godine, obilježen na 21 kultnom mestu. Dio programa je bio besplatan, dok se ulaz na nastupe pjevača i bendova naplaćivao. Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božić i neke familije nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima.

O pravoslavnoj Novoj godini pisao je i britanski Independent koji je pozvao turiste da 13. januara dođu u prijestonicu Srbije 

Proslava Nove godine po julijanskom kalendaru organizira se i u Rusiji, Jermeniji, dijelovima Ukrajine, Moldaviji, Gruziji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije