Poznati historičar: NDH je bila zakrpa na d****u Trećeg Reicha

Radiosarajevo.ba
Poznati historičar: NDH je bila zakrpa na d****u Trećeg Reicha
Foto: Telegram / Ante Pavelić

U Bleiburgu je počela Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice događaja krajem Drugog svjetskog rata kada su se jugoslovenski partizani obračunali s pripadnicima poraženih vojski.

U regionu se mnogo priča o Bleiburgu, a historičar Ivo Goldstein govorio je o NDH za Index.hr.

"Treba reći da ta NDH nije bila ni nezavisna, jer je bila nacističko-fašistički protektorat. Sa Talijanima su ustaše došli, a sa Nijemcima otišli. Ona nije bila ni država, jer država pretpostavlja uređen odnos prema svojim građanima. U NDH nije ni bilo građanina kao pojma, ali to je bila teroristička država. I to nije bila ni Hrvatska država, jer kakva je to država koja nema ni Baranju, ni Međimurje, niti jednog velikog Hrvatskog grada, koji je bio prometno izoliran. Niti jednog otoka, osim tri. Hvar, Brač i Pag su ostali NDH, a sve ostalo je otišlo Italiji.

Dakle NDH niti je bila Hrvatska država, niti je bila nezavisna. Treba to reći, ona je zapravo bila zakrpa na dupetu Trećeg Reicha. To je bila jedna kvislinška, podanička država, koja ništa nije mogla napraviti bez pomoći Nijemaca. Uostalom oni su se borili na Sutjesci i Neretvi protiv partizana zajedno s četnicima pod Njemačkom komandom. Nijemci su rukovodili i četnicima i ustašama u jednom bratskom zagrlaju", kaže Goldstein.

Videoprilog pogledajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije