Poziv Šešelju da se izjasni hoće li prisustvovati žalbi

Fena
Poziv Šešelju da se izjasni hoće li prisustvovati žalbi
/ Foto: Anadolija
Mehanizam za međunarodne tribunale pozvao je lidera Srprske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja da se u narednih deset dana izjasni hoće li prisustvovati sjednici Apelacionog vijeća tog suda.

U saopćenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici Apelacionog vijeća, njegove interese će zastupati pričuvni advokat određen prema službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo vezano za zaštitu procesnog prava, prenosi BIRN-Justice Report. 

Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom videoveze, ukoliko ne bude mogao putovati u Haag.

Krajem marta 2016. godine, Haški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine.

Većina članova Vijeća zaključila je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačkanje od augusta 1991. do septembra 1993. godine.

Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu u augustu iste godine, te zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim ili da se postupak obnovi pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije osnovane da okonča rad Haškog tribunala.

Tužilaštvo je navelo da prvostepeno vijeće nije dalo obrazloženje za svoje zaključke o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu te poticanju zločina, kao i da nije pravilno cijenilo sve dokaze.

Šešelj je prethodno više puta izjavljivao kako se neće svojevoljno vratiti u Haag. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije