Potresno svjedočenje: Moj sin je trgao nokte zbog bolova

Radiosarajevo.ba
Potresno svjedočenje: Moj sin je trgao nokte zbog bolova
Foto: Index.hr / Petar Bedić Marić sa svojom majkom Mihaelom
Dječak Petar Bedić Marić iz Domašineca kod Čakovca u Hrvatskoj nije uspio da se izliječi od aplaistične anemije. Prema pisanju Index.hr, smrt 11-godišnjeg dječaka je posljedica ljekarskih propusta na zagrebačkoj klinici Rebro.

O odnosu i tretmanu ljekara prema Petru je za Index.hr svjedočila njegova majka Mihaela Bedić. Prema njenim riječima, nakon što je njenom sinu transplantirana koštana srž na pomenutoj klinici, dobio je opasnu kliničku bakteriju.

Istakla je detalj da je njen sin zbog bolova trpio užasne bolove uslijed kojih je čupao nokte. Bio je izoliran u maloj sobi, nije ga obilazila vizita, medicinske sestre su ga ponižavale, a ljekar je galamio na njega, podsjetila je njegova majka.

Kako je kazala, u posljednjih nekoliko sedmica njegovog boravka u bolnici, Petar je bio u polusvjesnom stanju, intubiran i vezanih ruku, piše Index.hr.

Naglasila je da do 2017. godine kada je njenom sinu dijagnosticirana bolest, on bio veselo, bezbrižno i zdravo dijete.

Nakon što mu je dijagnosticirana bolest, smješten je na Zavod za hematologiju i onkologiju Klaićeve bolnice. Mihaela ima samo riječi hvale za odnos uposlenika ove bolnice prema 11-godišnjaku. Nevolje su počele nakon transplantacije koštane srži 8. augusta 2018. godine na klinici Rebro koju su izvršili ljekari za odrasle osobe.

Nedugo poslije transplantacije mu je otkrivena opasna bolnička bakterija, ispričala je Petrova majka dodavši:

"Imali smo wc dva metra od kreveta, na kojem daska nije bila ispravna i tuš koji je bio pokvaren. To su uvjeti za dijete koje je prošlo pretešku kemoterapiju, pretešku kalvariju, koje ima niske nalaze i koje se treba oporaviti. A nisu mu dali niti dostojanstvo. Odgovorno tvrdim da u četiri tjedna boravka na odjelu nijednom nije bila vizita u našoj sobi, čak ni ispred sobe".

Posvjedočila je o užasnim bolovima koje je Petar imao zbog zdravstvenih komplikacija.

"Petar je uslijed komplikacija imao užasne grčeve, bolove, proljev, povraćanja, temperaturu. Prijavljivala bih sestrama, ali one su se žalile što stalno zovem zvonom (na hodnik nisam smjela, a drugačije nisam mogla prijaviti da mi dijete nije dobro). Sestre su pred Petrom negodovale zašto ima toliko terapije, da mu ne stignu sve davati, neka si nas Petrov liječnik uzme gore na intenzivnu, što Petar glumi da nije dobro, da nek više se oporavi i izađe van bolnice. Petar je od bolova trgao nokte, a one nisu dale lijek", kazala je.

Od zanemarivanja simptoma i zabrane da Petar išta pije i jede, dječak je, navodi, dehidrirao. Već je, kaže, jedva išao na wc, vene bi pucale kad su ga trebali ubosti za postavljanje braunile za infuziju, a jednom su ga, kaže, ispikali 12 puta dok nisu utvrdili da je ipak nemoguće postaviti braunilu, piše Index.hr.

Petrova se agonija nastavila kad je 28. septembra 2018. dobio temperaturu i prebačen je na intenzivnu gdje majka više nije mogla boraviti s njim već je samo smjela dolaziti u posjete koje su bile dozvoljene od 12 do 18 sati, ali nikad nije bilo moguće iskoristiti cijelo vrijeme zbog zaprimanja druge djece, zahvata i sl. Nekad je vrijeme posjeta bilo i samo pola sata dnevno. A Petru je bilo sve gore.

Naglasila je i detalj kada bi pružao ruke prema ljekarima želeći da ih zagrli nakon što bi mu dali lijek. 

Kako je kazala, nije bilo problema sa svim sestrama, neke su tamo zaista bile pažljive i susretljive prema Petru.

Ono što je navela kao posebno frustrirajućim za njenog sina je to što su mu vezali ruke. Podsjetila se daje posljednji put s njim razgovarala na Novu godinu kada je dobio visoku temperaturu. Ubrzo su ga ljekari intubirali zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja.

Preminuo je 22. januara.

Petrova majka - Mihaela namjerava pokrenuti postupak protiv Rebra pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, piše Index.hr. Tvrdi da još čeka na dokumentaciju koju će predati ovoj pravosudnoj instituciji. 

Index.hr se obratio klinici Rebro povodom ovog slučaja poručviši da su uslovi na ovoj zdravstvenoj insitutciji nisu idealni, ali da su dovoljni za rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije