Potresna ispovijest majke: Zbog vršnjačkog nasilja, moja se djevojčica reže po rukama

Radiosarajevo.ba
Potresna ispovijest majke: Zbog vršnjačkog nasilja, moja se djevojčica reže po rukama

"Mama previše me boli, ne mogu podnositi to vrijeđanje, manje me boli ruka nego u prsima" - izjadala se trinaestogodišnja djevojčica svojoj majci, pravdajući se zašto se reže po rukama svaki put nakon što doživi vršnjačko nasilje u školi. 

Slučaj o kojem posljednjih dana bruje mediji u Hrvatskoj, zbiva se u Varaždinu. 

Djevojčicu kolege iz razreda godinama već sistematično zlostavljaju. "Evo ti šestar, ubij se, glupa si", samo su neke od uvreda koje djevojčici svakodnevno upućuju u školi, zbog čega je nekoliko puta sama sebe izrezala po rukama.

"Eto, to mi je kćer rekla, a pronašla sam već i njezino oproštajno pismo u smeću kad je bila u školi. Što da vam kažem, živim u konstantnom strahu za njen život, stalno sam uz mobitel i čekam da me nazove. Čim joj završi škola mora me nazvati da vidim kako je i pričamo dok ne stigne doma", izjadala se nesretna majka u razgovoru za hrvatski portal Index.

"Dragi moji prijatelji i porodico. Meni je zaista žao, ali to više ne mogu da podnesem. Ili me neko zeza u školi ili se svađam sa mamom. Meni je stvarno dosta svega!!! Moja draga mama oprosti mi... znam da nećeš, ali... Molim te oprosti mi, ali ja ću se ubiti... I ti ćeš biti srećna i vesela, a ja ću gorjeti u paklu. Jako mi je žao", piše u djevojčicinom oproštajnom pismu, prenose regionalni mediji

Djevojčica pohađa II. osnovnu školu u Varaždinu, koja je obaviještena o slučaju. Majka kaže da od škole nema apsolutno nikakve koristi, a dečkima koji njenu kćer zlostavljaju kaže, nitko ne može ništa.

"Moje dijete sad ide školskoj psihologici na 15 minuta i to jednom tjedno i rade na podizanju njenog samopouzdanja. To je sve, dečki nisu kažnjeni ni na kakav način. U školi nisu pozvali njihove roditelje i mene na razgovor, razrednica je rekla da mama jednog od njih inače nikad ne dolazi na sastanke", rekla je očajna Varaždinka.

Sve je kaže, počelo već u drugom razredu. Tad je njezinu kćer krenuo psihički zlostavljati jedan dječak, da bi je u petom razredu preselili u Rijeku u Waldorsku školu koju je pohađala godinu i pol. 

"Zlostavljači su iz elitnih obitelji pa im nitko ništa ne može"

"Onda smo se vratile u Varaždin i vratila se u 6. razredu u svoj stari razred. Tamo ju je dočekao taj prijašnji zlostavljač kojem se pridružio još jedan. Vrijeđanja su se nastavila konstantno i pod satom i na odmoru. Ona se ne zna obraniti i to ih je dodatno pozivalo na napadanje.

"Njena razrednica se prema njoj super ponaša, ali ne zna tu djecu smiriti, kao učitelj je savršena, ali na sve gleda kao budemo riješili i pokušala je stvar riješiti nježnim razgovorom s tim klincima, no nije uspjela", priča očajna majka. 

"Ona odgovara na satu, a oni joj dovikuju ti si glupa, sjedni pa su bila vrijeđanja i preko Facebooka. To je dovelo do toga da se počela ozljeđivati. Zarezivala se na lijevoj podlaktici pa je nakupila i loše ocjene, počela se čudno ponašati. Iz škole mi nikad nisu odgovorili što su poduzeli da se zlostavljanje zaustavi. Inače, djeca koje je zlostavljaju su iz tzv. elitnijeg  ruštva i misle da su Bogom dana, a i škola im to pokazuje jer im se nikad ništa nije dogodilo. Nisu snosili posljedice za takve postupke", tvrdi majka.

U stalnom sam strahu za nju, da je prebacim u drugu školu to je bijeg i opet nisam napravila ništa. Ne znam što dalje, kad sam zvala ured pravobraniteljice za djecu preporučili su mi inspekcije, pa kad oni to zaprime ona će već ići u srednju školu", rekla je očajna majka koja nije htjela da joj ime izađe u javnosti kako bi zaštitila kćer, a oni na koje se ovo odnosi će se prepoznati.

Kaže kako joj je samo bitno da njena kćer ima priliku za normalno školovanje i da bude sretna jer je kaže, sad jako nesretna.

Stav škole: Ne radi se o sustavnom zlostavljanju

Index je pokušao doznati što je škola poduzela, međutim ravnatelj škole Ernest Habek je odbio komentirati slučaj i odgovorio je pismeno.

"II. osnovna škola Varaždin se među prvima uključila u sustavni rad suzbijanja svih oblika nasilja i ponosni smo na rezultate koje na tom polju postižemo. Na svaku prijavu nasilja od strane učenika, učitelja i roditelja postupamo prema Protokolu o suzbijanu nasilja i odmah reagiramo.

Možemo pretpostaviti o kojem djetetu se radi, a ukoliko smo u pravu, ne radi se o sustavnom zlostavljanju, a dijete i obitelj su uključeni u redoviti tretman stručne službe", stoji u odgovoru ravnatelja, piše Index. 

Na sličnu temu pročitajte i ovaj tekst: Nevaspitana djeca su sistemski zaštićena i niko im ništa ne može

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije