Potraga za nestalim hrvatskim kapetanom na Atlantiku: Uočene signalne rakete

Radiosarajevo.ba
Potraga za nestalim hrvatskim kapetanom na Atlantiku: Uočene signalne rakete
Foto: Jutarnji.hr / Dino Miškić i Bourbon Rhode

Kompanija Bourbon potvrdila je Marijani Miškić, supruzi nestalog hrvatskog kapetana Dina da su signalne rakete uočene u noći s nedjelje na ponedjeljak na području potrage za nestalih sedam članova posade potonulog Bourbon Rhodea, piše Slobodna Dalmacija.

"Čekamo informaciju i molimo Boga da će ih naći. Kompanija je nazvala Marijanu i potvrdila im da potraga ide upravo u smjeru lokacije ispaljenih raketa. Koliko znamo, angažiralo se više zemalja u potragu i ludo smo sigurni da je to – to" kaže Đurđa Vrljević Šarić u ime ekipe koja se organizirala za pomoć porodici nestale posade.

U potragu su osim broda Alp Striker, uključena još tri trgovačka broda, avion američke obalne straže Hercules C-130, a morski.hr saznaje i da im se priključuje još jedan francuski avion.

"Čvrsto vjerujemo da će se Dino i njegova posada danas (utorak) naći! U tom ćemo slučaju sva sredstva proslijediti obiteljima pomoraca čiji su životi izgubljeni u nesreći Bourbon Rhodea - napisala je Vrljević Šarić u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue.

U međuvremenu, oglasila se na Twitteru i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Izražavam zadovoljstvo što je odgovoreno na apele i što je potraga za kapetanom Miškićem i njegovom posadom nastavljena ponovnim upućivanjem specijaliziranog broda i zrakoplova”, napisala je predsjednica.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. septembra u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, piše Jutarnji list.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon sedam dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca.

Obustavljena potraga za Dinom: Sve manje nade u pronalazak nestalog kapetana

Vlasti Martiniquea saopćile su da je u petak navečer obustavljena potraga za nestalim pomorcima s potonolug broda Bourbon Rhode, čiji je kapetan bio Šibenčanin Dino Miškić, javlja Slobodna Dalmacija. "Nakon sedam dana potrage, vrijeme za preživljavanje čovjeka izvan broda, čak i opremljenog, uvelike je premašeno. A od 1.

Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića, na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije