Pobjednik izbora na Kosovu: Trebamo formirati federaciju s Albanijom!

Radiosarajevo.ba
Pobjednik izbora na Kosovu: Trebamo formirati federaciju s Albanijom!
Foto: EPA-EFE / Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredjeljenje, koji je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana Kosova na proteklim vanrednim izborima, ponovio je sinoć da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

„U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca“, rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobjede.

„Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovdje“, kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje „istorijski interes Albanaca“, a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: „Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas“.

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne iskjučuje jedno drugo, ali smatra da „Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije“, a kao primjer navodi Njemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema njegovim riječima, ideja kosovskog predsjednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumijevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, „država propadne“.

„Ne vjerujem u uniju kroz neuspjeh, već kroz uspjeh“, rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da „uspjeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspjeh“.

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Sa Albanijom će kaže raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primjenu, prenosi Tanjug.

„Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove , su teme kojima ću se pored ose Ðakovica - Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom“, kazao je Kurti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije