Puhovski: Posjeta Vučića potpuno promašena, sukobi Srbije i RH se nastavljaju

Radiosarajevo.ba
Puhovski: Posjeta Vučića potpuno promašena, sukobi Srbije i RH se nastavljaju
Foto: Alchetron / Žarko Puhovski

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je stigao u dugoočekivanu posjetu Hrvatskoj koja bi, kako očekuje hrvatska štampa, trebala ublažiti napetosti u odnosima dvije države. Vučića je u posjetu prije dvije sedmice pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države "nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima".

Piše: Faruk Vele 

Ugledni hrvatski analitičar, profesor političke filozofije i osnivač Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), prof. dr. Žarko Puhovski, kaže za Radiosarajevo.ba da od ove posjete, ipak, ne očekuje ništa!

"Apsolutno ništa! To je potpuno promašena posjeta koja služi za to da predsjednica i predsjednik pokažu da inozemstvo može biti sigurno da oni, ipak, surađuju, ali, zapravo, nikakve suradnje tu nema. Jer prije svega Grabar-Kitarović nema nikakvih ovlasti da odlučuje o bilo čemu važnome. Nema ih ni Vučić formalno, ali Vučić je šef u Srbiji, dok ona nije u Hrvatskoj. Ne vidim nikvog načina da se bilo što dogodi s tim posjetom", kaže Puhovski.

On, uprkos, strahovanjima, ne očekuje nikakve incidente i "ponavljanje Srebrenice" kako, podižući atmosferu, nagovještavaju mediji u Srbiji.

Puhovski primjećuje da je njegova zemlja "puno bolje organizirana od BiH", te da se "to Hrvatskoj sigurno ne može dogoditi".

"Ako to ne želi vlast, a vlast to ne želi, jer bi to bila inozemna sramota, to se ne može dogoditi", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, čitava situacija u bivšoj jugoslovenskoj regiji ovisi o tome kako će se nastaviti sukobi Hrvatske i Srbije.

"Onog časa kad bi ti sukobi prestali, došlo bi do krize u odnosima. Ovi odnosi koji danas postoje počivaju na sukobima. Kad bi sukobi prestali moralo bi se sve definirati iz početka. Sasvim sigurno u BiH nitko nije na to spreman, a nije ni u drugim dijelovima bivše regije", tvrdi Puhovski.

Komentirajući zategnute odnose u cjeloj regiji i strah od eskalacije nemira, Puhovski navodi da se tu "događa nešto što se vraća na staru priču o čarobnjakovu učeniku".

"Sa svih strana su malo pokrenuli neke sile provociranja, a onda kada ih žele zaustaviti, ne mogu ih zaustaviti, jer više nisu u kontroli kako su nekada bili. Ono što ja mislim da je pozitivno u čitavoj stvari jeste to stalno ponavljanje činjenice da imamo već duže vremena veoma loše odnose na razini najviših političkih elita, a istovremeno imamo tisuće turista preko ljeta iz Srbije i Slovenije, s kojima je Hrvatska u ozbiljnom skobu, a ni jednog ozbiljnog incidenta. To prije desetak godina ne bi bilo moguće. Ljudi naprosto ne vjeruju političkim vodstvima kako su im nekada vjerovali", ističe Puhovski.

Pasivnost Amerike

Suprotno brojnim analizama, Puhovski u ne vidi posebno negativan utjecaj Rusije u regionu, ali ga brine pasivnost Amerike.

"Prije svega, kad je riječ o utjecajima, Turska je sebi dopustila bude direktno pristrana. Ovi drugi se barem prave da su objektivni. Turska si dopustila da ima privatne veze s jednim političarom, mislim na Bakira Izetbegovića, što drugi ne rade. Onaj tko je indirektno najviše odgovoran jeste SAD. Samo Sjedinjene Američke Države imaju autoritet da nešto učine, pogotovo u BiH, a one sada nisu zainteresirane za intervenciju. Dok one nisu zainteresirane za intervenciju, nitko od ostalih aktera nema dovoljno ugleda u više od jedne države u regiji", zaključuje Puhovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije