Pomor veličanstvenih školjki na ušću Neretve

Radiosarajevo.ba
Pomor veličanstvenih školjki na ušću Neretve
Foto: Morski.hr / Nemili prizori sa ušća rijeke

Nažalost i Dolina Neretve se pridružuje neslavnom popisu lokacija diljem Jadrana gdje svjedoci nailaze na prazne ljušture nekad veličanstvenih i zaštićenih školjki, periski. Ornitološko društvo “Brkata sjenica” iz Metkovića obavijestilo je o pravom pomoru na ušću Neretve.

"Prošla je 2019. godina puno obilazaka ušća, uživanja i evo prvi dan 2020. godine rano jutro kao i obično nalazimo se na ušću uživamo u prekrasnom jutru sa malo burina ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta mir i tišina pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo.

U četvrtak 02.01.2020. ponovno odlazimo na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj) među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm ima i odraslih od pola metra do 70 cm", prenosi morski.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije