Policija osujetila hollywoodski plan krimi-grupe u kojoj je bila i državljanka BiH

Radiosarajevo.ba
Policija osujetila hollywoodski plan krimi-grupe u kojoj je bila i državljanka BiH
Foto: PP / Hapšenje / Ilustracija

Dvoje Srba koji su uhapšeni sa još pet osoba, svi članovi grupe Majkla Dokoviča, zbog šverca 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona eura, osmislili su filmski plan za krijumčarenje droge avionom, a zbog uvjerljivosti su unajmili čak i profesionalnu stjuardesu! Ipak, njihov plan osujetile su policije tri države, te su uhapšeni u Švicarskoj.

Dražen Letić (46) iz Sremske Mitrovice i Nevenka Čuturić (26), državljanka BiH, uhapšeni su zbog sumnje da su bili dio klana kojim rukovodi Crnogorac sa bezbroj identiteta, a kog javnost poznaje po imenu Majkl Dokovič, piše Blic.

Dokovič, kome je pravo ime Iljmija Frljučkić, takođe je uhapšen u Švicarskoj i u tamošnjem zatvoru se nalazi već dva mjeseca zbog sumnje da rukovodi klanom koji je iz Urugvaja do Švicarske osmislio hollywoodski plan za šverc 600 kilograma kokaina. Inače, Dokovič i Nevenka Čuturić su u ljubavnoj vezi.

Iznajmili stjuardesu, ukrcali putnike

Pakleni plan grupe sastojao se u tome da što uvjerljivije prikažu let manjeg putničkog aviona koji je krenuo iz Urugvaja ka Europi. Za tu priliku su čak unajmili i stjuardesu, a u avion su, osim 600 kilograma kokaina, ukrcali i putnike.

Specifično ovom naizgled komercijalnom letu je i unajmljeni pilot, Čeh Aleš Sokolik, koji je upravljajući mlaznjakom letio izuzetno nisko, kako bi izbjegao radare i time što neprimjetnije stigao do Švicarske.

Prva stanica aviona natovarenog putnicima i drogom bila je Nica u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i unajmljenu stjuardesu, zatim su nastavili put ka Bazelu u Švicarskoj gde su u istovarili drogu.

Upravo u tom gradu policija je presrela ovu veliku pošiljku, a prilikom pretovaranja droge u jednoj podzemnoj garaži uhapšeni su pilot Aleš Skolik i Silvijo Baljević iz Velike Gorice. Kada je došao da provjeri pošiljku, uhapšen je i Majkl Dokovič i njemu se na teret stavlja šverc kokainom.

Potjernica za Nevenkinog brata

Hrvatska je raspisala potjernicu za Sinišom Čuturićem, Nevenkinim rođenim bratom, zbog sumnje da je sa sestrom i Letićem učestvovao u prenosu novca za klan. Uz to, istražitelji sumnjaju da je Čuturić prodao 11 grama kokaina u Rovinju kao član internacionalnog klana Majkla Dokoviča.

Pažnja istražitelja je usmjerena ka Dokoviću nakon što je prošle godine na graničnom prelazu Bregane između Slovenije i Hrvatske, zaustavljen Mercedes u kome su bili njegova djevojka Nevenka Čuturić i njen brat Siniša.

U automobilu brata i sestre koji su iz Antverpena u Belgiji krenuli u Srbiji policija je našla čak 1.000.100 eura. Novac je oduzet, a protiv Čuturića je podneta prekršajna prijava. Pušteni su na slobodu, ali su istražitelji nastavili da ih prate što ih je na kraju dovelo do internacionalnog prevaranta i kriminalca Dokoviča.

U Hrvatskoj je takođe uhapšen još jedan član grupe, Pero Šarac zvani Pjer (47), koga tamošnji USKOK sumnjiči da je prošle godine tri puta odlazio u Južnu Ameriku i sa kartelima ugovarao šverc kokaina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije