Policija objavila zašto Thompson nije uhapšen zbog ustaškog pozdrava u Glini

Radiosarajevo.ba
Policija objavila zašto Thompson nije uhapšen zbog ustaškog pozdrava u Glini

Iako je Thompson lani prijavljen zbog urlanja ustaškog pozdrava u Slunju, to se nije dogodilo nakon identičnog incidenta jučer u Glini, prenosi Hina.

Naime, sisačko-moslavačka policija je na koncertu Marka Perkovića Thompsona u nedjelju u Glini zabilježila šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a zbog pozdrava "Za dom" nije postupila, kako kažu, s obzirom na to da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme Bojna Čavoglave upravo onakav kakav je snimljen na službenim nosačima zvuka.

U četiri slučaja zabilježeni su prekršaji nošenja i isticanja simbola kojima se remetio javni red, dok su dva prekršaja počinila dva vidno alkoholizirana muškarca, i to vikom i galamom te vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika, koji su prema njima postupali, izvijestila je sisačko-moslavačka policija.

Thompsonov koncert održan je u nedjelju navečer u Glini u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana grada, a prema policijskoj procjeni, okupilo se pedesetak tisuća ljudi.

Pjevač je koncert započeo pjesmom Bojna Čavoglave i pozdravom "Za dom", na što je publika odgovorila "spremni", no policija nije postupala slijedom dosadašnje sudske prakse s obzirom na to da je Marko Perković Thompson početkom maja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi obljetnice Oluje, tijekom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave uzviknuo poklič "Za dom spremni".

Sutkinja Nada Turkalj u obrazloženju je navela da izvođenjem pjesme s pozdravom "Za dom spremni" Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za vrijeme totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije. Sutkinja je istaknula također da je tekst izvedene pjesme Bojna Čavoglave upravo onakav kakav je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije