Beograd / Ostaju u pritvoru srbijanski policajci: Bili na tajnom zadatku u Potočarima

11. 01. 2017. u 16:11:00 Fena

Shares:0

Viši sud u Beogradu odbio je žalbe zbog pritvora dvojici pripadnika MUP-a Srbije koji se sumnjiče za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine.

Oni su bili u Potočarima kada je napadnut Vučić.

Kazneno izvanpretresno vijeće donijelo je 10. januara rješenje kojim je odbilo žalbe javnog tužioca i branioca okrivljenih na rješenje suca za prethodni postupak kojim je Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću određen pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da će ometati postupak utjecanjem na svjedoke, rekla je glasnogovornica suda Bojana Stanković, javlja Tanjug.

To znači da će ostati u pritvoru do nove odluke suda, odnosno dok se ne ispitaju svi predloženi svjedoci.

Njima je 2. januara na prijedlog tužiteljstva, sudac za prethodni postupak odredio pritvor samo po osnovu utjecanja na svjedoke, a dva dana ranije su uhićeni.

Istragu protiv njih vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu zbog odavanja službene tajne.

Mladen Trbović i Milan Dumanović su ranije radili u Upravi kriminalističke policije u Odjelu za opservaciju i dokumentiranje.

Trboviću je, kako su prenijeli mediji, prekinut radni odnos u stegovnom postupku prije nekoliko mjeseci, dok je Dumanović navodno suspendiran iz PU Pančevo otkad je u pritvoru.

Oni se sumnjiče da su u izjavama za Al Jazeera Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju nadređenih, bez iskaznica i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na srpskog premijera, prenijeli su mediji.

NEMA KOMENTARA