Pljačka u Italiji / Pokrali katarskog šeika: Uhapšena četvorica Hrvata i Srbijanac

08. 11. 2018. u 16:54:00 Anadolija

Shares:23

Nakon višemjesečne intenzivne saradnje s talijanskom policijom (Polizia di Stato), jučer je hrvatska policija uhapsila četvoricu hrvatskih državljana.

Uhapšeni 60-godišnjak, 43-godišnjak i dvojica 48-godišnjaka osumnjičeni su za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom "Blaga mogula i maharadža".

Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od više od dva miliona dolara.

Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona švicarskih franaka u martu 2011. godine u Baselu tijekom izložbe “Baselworld 2011“, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

NEMA KOMENTARA