Podzemlje: Misterija 15 nestalih mladića i veza s Veljom Nevoljom

2
Radiosarajevo.ba
Podzemlje: Misterija 15 nestalih mladića i veza s Veljom Nevoljom
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja

“Ne tražim ni od koga sažaljenje, tražim samo da saznam istinu. Kažu da je teška neizvjesnost, ali dok se ne suočite sa takvim stvarima neizvjesnost je lakša, lakša nego spoznanje da je on umro. Možete da živite kada je neznanje u pitanju, ali kad spoznate istinu… Evo danima već razmišljam – daj Bože da je živ, šta god da je uradio, samo da je živ“, kaže Gordana Marjanović.

Gordanin sin jedan je od mladića koji su nestali proteklih godina, a čiji nestanci se povezuju sa obračunima kriminalnih grupa. Pretpostavlja se da su mladići ubijeni, mada se neki od roditelja još nadaju da će njihova djeca biti pronađena živa.

KRIK je sakupio imena petnaest muškaraca, uglavnom veoma mladih, kojima se izgubio trag u prethodne dvije godine. Polovina danas nema više od 24 godine, a najmlađi, Vukašin Gošović, imao je svega 20 godina kada je nestao preprošle godine.

Samo za jednog od njih, dvadesetpetogodišnjeg Aleksandra Halabrina, zasigurno se zna da nije živ, pošto je njegovo telo slučajno pronašao žitelj sela u opštini Sopot krajem prošle godine – dva mjeseca nakon nestanka. Policija, međutim, ovo ubistvo još nije rasvijetlila.

Većina nestalih je tek zagazila u kriminalni svijet, a samo nekoliko njih ima ozbiljnije iskustvo u podzemlju. Neki od njih potiču iz porodica skromnijih primanja i kriminalne grupe su ih najvjerovatnije regrutrovale nudeći im život luksuzniji od onog koji su njihovi roditelji mogli da im priušte.

“Oni su klinci, oni su djeca, neko im je prodao priču o lovi”, kaže Sanja Mihajlović, majka jednog od nestalih, koja radi za platu nešto veću od tristo eura. 

Roditelji nestalih sa kojima su razgovarali novinari KRIK-a govore o bolu i agoniji kroz koju prolaze već dvije godine dok pokušavaju da saznaju šta se desilo njihovim sinovima.

Dodatno ih je obeshrabrilo, kako objašnjavaju, što policija nije bila zainteresovana za ove slučajeve, tako da su neki od njih počeli sami da istražuju nestanak svoje dece.

Interesovanje policije i tabloida naglo je poraslo nakon hapšenja Veljka Belivuka (Velja Nevolja), vođe kriminalno-navijačke grupe Principi, koga tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran za nestanak trojice mladića. Njihova tijela nisu nađena, ali tužilaštvo vjeruje da ih je Belivukova grupa kidnapovala i ubila.

Nakon što je policija dvije godine ćutala, roditelji sada slušaju kako, uz imena navodnih Belivukovih žrtava, načelnik policije izgovara i imena njihove djece u emisiji na Pinku i govori da su svi nestali mladići najverovatnije mrtvi. Moraju da se nose i sa agresivnim pisanjem tabloida koji objavljuju nagađanja o tome kako su neki od nestalih mučeni i kasapljeni – među kojima mogu da budu i njihova deca.

“Moj sin je nestao 2019. Da je policija tada radila ozbiljno, znali bi šta se dešava i ne bi nestalo u kontinuitetu toliko ljudi”, kaže Mihajlović.

Cijeli tekst možete pročitati na sajtu KRIKA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije