Podsticanje na terorizam i širenje mržnje: Optužnica protiv hodže i tri imama

Anadolija
Podsticanje na terorizam i širenje mržnje: Optužnica protiv hodže i tri imama
/ Foto: Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo
Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo je danas optužnicu pri Osnovnom sudu u Prištini protiv protiv pet okrivljenih osoba, među kojima su imami i hodže, za podsticanje na terorizam i širenje mržnje.

Optuženi su B. R., bivši imam u džamiji pored Termokosa u Prištini, I. B., hodža iz Prizrena, E. G., glavni imam iz Peći, M. M., imam iz Prizrena i okrivljeni F. R, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva. 

Prema optužnici okrivljeni B. R. i I. B. su svojim djelovanjem počinili krivično djelo "podsticanja na izvršenje terorističkih djela", dok se E. G. i M. M. optužuju za krivično djelo "izazivanje mržnje, nacionalnog, rasnog, vjerskog ili etničkog razdora ili netrpeljivosti". 

Protiv petog okrivljenog F. R. podignuta je optužnica za krivično djelo "poziv na otpor", dok je za ostale okrivljene umiješane u ovo krivično djelo prekinuta istraga u nedostatku dokaza.

Optužnice je podigao domaći tužilac Specijalnog tužilaštva, koji je predložio Sudu da nakon primjene dokaza i završetka sudskog procesa okrivljene proglasi krivim za krivična djela navedena u optužnici i osudi ih u skladu sa zakonom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije