Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića: Kako je uništavan Agrokor?

Hina
Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića: Kako je uništavan Agrokor?
Foto: Arhiv / Ivica Todorić

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg čelnika Agrokora Ivice Todorića zbog počinjenja krivičnog djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju.

Kako stoji na stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koji u saopštenju ne navodi identitete okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1951., 1974. i 1965.) i jedne austrijske državljanke (1971.) zbog počinjenja krivičnog djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a (počinili su ga prva dvojica okrivljenika), i zbog počinjenja krivičnog djela poticanja na zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi članka 37. st. 1. KZ-a (počinila ga trećeokrivljenica, 1965.) te zbog počinjenja krivičnog djela pomaganja u zlouporebi povjerenja u privrednom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a (počinila ga četvrtookrivljenica).

Kako se doznaje, prvookrivljeni je Ivica Todorić, a među suokrivljenicima su i jedan od nekadašnjih direktora u Agrokoru Ante Huljev, koji je bio zadužen za građevinske investicije, te nekadašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga.

Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru finansija u koncernu, stavlja se na teret da su tokom 2013. godine zloupotrijebili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 miliona eura (više od dva miliona maraka) u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a  nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 miliona eura.

Četvrtookrivljenici, odgovornoj osobi tog švicarskog trgovačkog društva, stavlja se na teret da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenici, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju učestvovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije