Podgorica: Forum Bošnjaka Crne Gore položio cvijeće za žrtve genocida u Srebrenici

AA
Podgorica: Forum Bošnjaka Crne Gore položio cvijeće za žrtve genocida u Srebrenici
Foto: AA / Obilježavanje u Podgorici

U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG), u Podgorici je danas obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine.

U Spomen-parku na Pobrežju mnogobrojne delegacije i građani Podgorice došli su danas da polaganjem cvijeća izraze pijetet stradalima tokom genocida u Srebrenici.

Rifat Rastoder iz Foruma Bošnjaka Crne Gore kazao je da je 11. jul postao sinonim ne samo za više od osam hiljada srebreničkih civila, već i za čitavu jugoslovensku tragediju koja se dogodila u periodu od 1991. do 2001. godine.

"Čije posljedice i nemjerljive štete i dan danas svi živimo, bez obzira da li je ko ili koliko participirao. Upravo, zbog toga što se među stotinama hiljada žrtava nalazi i više stotina crnogorskih građana, mi nastavljamo da obilježavamo ovaj dan, u uvjerenju da bi bila stramota, civilizacijska i tradicionalna, da zaboravimo na ovaj dan", kazao je Rastoder.

On je istakao da današnje obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu protiče bez pomoći države u organizaciji događaja.

"Ovoga puta činimo to samo u svoje ime, jer tradicionalni organizator, Forum Bošnjaka, ove godine nije dobio podršku za širu organizaciju. To smo doživjeli kao svojevrsnu opstrukciju, ali bez obzira na to, Forum Bošnjaka nema namjeru da nadomješta ulogu ili obavezu nadležnih državnih institucija, poput Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja, koji do sada ništa nisu učinili da stvore uslove za trajnije obilježavanje ovog datuma. Apel da se 11. jul uvrsti u kalendar značajnih datuma, kako bi se na taj način stvorile pretpostavke, da se on ubuduće zvanično i organizaciono obilježava. U protivnom, ima sumnje da je riječ o klasičnoj opstrukciji i svojevrsnoj blamaži Crne Gore", istakao je Rastoder.

Ranko Krivokapić, počasni predsjednik SDP-a, zajedno s predsjednicom SDP-a Draginjom Vuksanović Stanković, predvodio je delegaciju ove partije na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Srebrenice.

"Kao što se poslije Drugog svjetskog rata podigla ideja za sviješću o zločinima, zvjerstvima i kvislinzima, tako i sada, još uvijek čekamo da se desi to što mora da se desi, osuda zločina. I da ratni zločinci i saučesnici u tim zločinima siđu sa političke scene", kazao je Krivokapić.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su i delegacija Bošnjačke stranke, Demokrata, Pozitivne Crne Gore, delegacije ambasada Palestine i Turske, kao i predstavnici brojnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije