Počeo sastanak SEECP-a u Dubrovniku

Anadolija
Počeo sastanak SEECP-a u Dubrovniku
Ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić otvorila je danas u Dubrovniku sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

Ovim sastankom završava jednogodišnje hrvatsko predsjedanje tom organizacijom koju čini 13 zemalja. 

Ovaj skup, kako je naglasila, doprinosi stabilizaciji ovog područja, a kroz potporu i suradnju s Europskom unijom Hrvatska je održala sigurnost u regiji, što i dalje namjerava činiti. 

"Hrvatska je zainteresirana za sigurnost, stabilizaciju i prosperitet svojih susjeda. Europska perspektiva pokazala se najboljim alatom za osnaživanje otpornosti na izazove sigurnosti. Hrvatska će i dalje ulagati maksimalne napore u osnaživanje bilateralnih, političkih i gospodarskih odnosa sa svim zemljama u susjedstvu", kazala je.

Republika Hrvatska je 1. jula 2016. preuzela jednogodišnje predsjedanje SEECP-om od Bugarske, a nakon Hrvatske predsjedat će Slovenija. SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. 

Pejčinović Burić je rekla da su ponude za predsjedanje SEECP-om za 2018. i 2019. podnijeli Kosovo te Bosna i Hercegovina, o čemu će se razgovarati, a čestitala je Sloveniji koja danas preuzima jednogodišnje predsjedanje i ponudila pritom svu potrebnu pomoć. 

Ona je u petak ujutro održala bilateralne sastanka s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, Kosova Enverom Hoxhajem te Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Srbiju predstavlja ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, dok je u ime Turske na današnjem sastanku zamjenik ministra vanjskih poslova Ahmet Yildiz.

Dačić je u svom izlaganju podsjetio da članstvo u Europskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije.

Završni sastanak šefova država i vlada u petak poslije podne otvara predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a summit završava u petak svečanom večerom na kojoj će sudjelovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum. 

Proces SEECP je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje suradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije