Plenkoviću žao što Mladić nije osuđen i za zločine u Hrvatskoj

Fena
Plenkoviću žao što Mladić nije osuđen i za zločine u Hrvatskoj
Foto: EPA / Andrej Plenković
Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena, te izrazio žaljenje zbog toga što dio optužnice Haaškog nisu bili i zločini koje je počinio u Hrvatskoj.

"S obzirom na najteža krivična djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmetom optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", rekao je Plenković, prenosi Hina.

Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je kriv za zločine koji su "među najgnusnijim poznatim čovječanstvu".

U presudi nije prihvaćena teza tužilaštva da su učesnici udruženog zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici, a Plenković je na pitanje novinara da prokomentira to što se ne spominje srbijansko vodstvo kazao: "Što se tiče nespominjanja vodstva koje se odnosi na Srbiju, to se očito u ovoj presudi u ovom trenutku, nažalost, nije dogodilo".

Izrazio je žaljenje i zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i Mladićevi zločini u Hrvatskoj.

Novinari su ga pitali je li DORH trebao procesuirati Mladića za zločine u Hrvatskoj, na što je odgovorio kako je to pitanje za Državno tužilaštvo.

"To mora odgovarati DORH. Nažalost, predmet ove optužnice nisu bili zločini počinjeni na teritoriju Hrvatske", kazao je.

"Nama je zbog toga žao. Bilo bi dobro da je i to bio dio optužnice Haaškog tužiteljstva. Međutim, oni su očito zbog obimnosti predmeta, koliko mi se čini, nažalost, procijenili da to nije slučaj", rekao je Plenković.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije