Plenković: Pelješki most će se graditi bez obzira na pritužbe iz BiH

Radiosarajevo.ba
Plenković: Pelješki most će se graditi bez obzira na pritužbe iz BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković
Izgradnja Pelješkog mosta, odnosno sve kontroverze u vezi s njegovom izgradnjom, jedna su od glavnih tema medija u Hrvatskoj i BiH prethodnih dana, a u vezi s tim premijer Hrvatske Andrej Plenković bio je siguran danas, rekavši: "Most će se graditi!"

Naime, Plenković je danas učestvovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelsa, u istoimenoj hrvatskoj općini, gdje je odgovarao na brojna pitanja medija, među kojima je i Pelješki most, prenosi Dnevnik.

On je kazao da će se ovaj projekt nastaviti, bez obzira na najave BiH da neće dozvoliti gradnju prije nego se riješi pitanje granice.

"Vlada je bila sasvim jasna. Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo. No, tehničke karakteristike mosta omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema Neumu", istaknuo je Plenković dodavši da ne očekuje nikakav međudržavni spor između Hrvatske i BiH oko Pelješkog mosta.

Podsjećamo, brojne spekulacije prethodnih dana ukazale su kako bi ovaj most itekako utjecao na pristup BiH otvorenom moru, a dovedeno je u pitanje i postojanje neškodljivih prolaza koje Hrvatska može blokirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije