Plenković: Na Zapadnom Balkanu neće biti prihvatnih centara za migrante

Radiosarajevo.ba
Plenković: Na Zapadnom Balkanu neće biti prihvatnih centara za migrante
Foto: AA / Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da neće biti prihvatnih centara za migrante na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, na mini-samitu o migraciji čelnici 16 zemalja Europske unije uglavnom su razgovarali o takvim centrima izvan EU, prenosi Hina.

“Razgovaralo se uglavnom o mogućnostima prihvatnih centara koji bi bili izvan teritorije EU, nije bilo rasprave da bi to bilo unutar EU. Naprotiv, ideja je da se po uzoru na dogovore sa Turskom, Jordanom, Libanom pronađu rješenja koja bi spriječila veće migracione talase u budućnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka mini-samita.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da ti prihvatni centri budu i na Zapadnom Balkanu ili samo u sjevernoj Africi, Plenković je rekao kako od toga vjerovatno nema ništa.

“Moj je utisak da od tih spekulacija da bi to bilo u našem susjedstvu neće biti apsolutno ništa”, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je naveo da je sastanak, koji je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, bio prilika za otvorenu razmjenu mišljenja o tri teme.

“Prva je politika migracija i azila, druga je potpuni konsenzus o zaštiti vanjskih granica EU, a treća je pitanje sekundarnih migracija o čemu je načelno dogovoreno da se nastave razgovori o sedam zakonodavnih akata, uključujući reviziju Dublinskih propisa s ambicijom da se proces dogovaranja unutar EU dovrši do kraja godine”, kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije