Plan je bio da Amerikanci NATO trupe iz Njemačke povuku u BiH i na Kosovo

Radiosarajevo.ba
Plan je bio da Amerikanci NATO trupe iz Njemačke povuku u BiH i na Kosovo
Printscreen / Nebojša Vujović

Nekadašnji srbijanski diplomata Nebojša Vujović ispričao je u jutarnjem program beogradske televizije Happy, da su Amerikanci još u Daytonu nudili historijsku šansu srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću da se riješi pitanje Kosova.

"Njihov koncept je bio široka autonomija za Kosovo i raspoređivanje NATO trupa. Plan je bio da trupe koje su Amerikanci morali da povuku iz Njemačke, nakon 40 godina od završetka Drugog svjetskog rata, rasporede u BiH i na Kosovu. Time bi revitalizovali NATO kao potrebnu oružanu silu koja bi spriječavala međuetničke sukobe, humanitarne katastrofe... Milošević nije iskoristio tu šansu", rekao je Vujović.

Srbijanski diplomat kaže da je pročitao papir na kojem su (u Daytonu) Amerikanci ponudili "fleksibilno rješenje" za Kosovo.

"Oni su nudili koncept - više od autonomije, a manje od nezavisnosti. Poslije Daytona je posljednja šansa za rješavanje Kosova bila 1998. godina kada je usvojena rezolucija Savjeta sigurnosti UN-a 1160 u kojoj se kaže da je Oslobodilačka vojska Kosova teroristička organizacija", kaže Vujović i dodaje da Amerikanci bili spremni da svojim učešćem eliminiraju takvu "prijetnju" a da svoje trupe smjeste u bazi Bondsteel na Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije