Pjevam mami da se probudi: Mala Marija ima samo jednu želju za Djeda Mraza

Radiosarajevo.ba
Pjevam mami da se probudi: Mala Marija ima samo jednu želju za Djeda Mraza
Blic.rs / Majka i njena brižna kći
Sedmogodišnja Marija od Djeda Mraza ove godine traži samo jedno - ozdravljenje njene mame Danijele Kovačević (24) koja je već sedam godina u budnoj komi.

„Kada krećem u školu, najpre se pozdravim s mamom. Onda pitam baku da li joj je dala lek“, kaže Marija, čija je majka prije sedam godina, nakon porođaja, kada je nju donijela na svijet, zbog sepse zapala u budnu komu, piše Blic.rs.

Svih sedam godina Danijela je u postelji, a njena Marija svakog dana priprema po jedan crtež ili majci otpjeva i odrecituje pjesmu u nadi da će doprijeti do nje.

Kćerkica se raduje svakoj maminoj reakciji, jer je to jedina komunikacija koju ima s njom.

„Marija brine o Danijeli kao odrasla i stalno me zapitkuje o stvarima koje je njena mama volela dok je bila zdrava. Prikuplja informacije o omiljenoj Danijelinoj boji, mestima na koje je volela da ide. Iščekuje njeno ozdravljenje i želi da bude spremna kada do toga dođe i da je iznenadi svim što je naučila“, priča kroz suze Danijelina majka Vesna.

Njena kćerka je prije sedam godina zapala u budnu komu i nije nikog prepoznavala, niti se pomjerala. Potom je uz rad ljekara uspjela da pomjera noge i ruke. Ljekari su je naučili i da guta hranu. Nedavna terapija u Njemačkoj dala je novu nadu. Tromjesečni boravak u Njemačkoj je prva ozbiljnija terapija na kojoj je Danijela bila van Srbije, zahvaljujući ljudima dobre volje koji su donirali novac.

„Optimistične vesti su stigle iz klinike Forchajm u Nemačkoj gde Danijeli daju dobre šanse da uspostavi svesnu komunikaciju s okolinom. Međutim, novac koji je potreban za transport, lekove i nastavak terapije je 65.000 evra koje mi nemamo. Tim novcem bi Danijela dobila tri meseca terapije sa šest sati dnevno intenzivnog rada sa njom, što bi dalo efekta“, govori Vesna.

U međuvremenu, dolazak medicinske sestre koja brine o Danijeli ne može da prođe bez njene kćerke Marije. Upija sve kako bi i sama znala da brine o majci.

„Na Mariju reaguje uvek isto. Neverovatno je mirna kada je njeno dete pokraj nje. Sigurna sam da je to ono iskonsko unutar svake majke. Primire se jedna uz drugu i tako nepomično leže. To ne može biti slučajno. Takvi znaci nam daju nadu da idemo dalje i da se borimo za Danijelino ozdravljenje“, priča Vesna.

Danijela je jedina u Srbiji koja je toliko dugo u budnoj komi, a Vesni se dešava da dok gleda svoju kćerku, vidi u njenim očima da je ona doziva u pomoć. Ali njena majka ne zna kako da joj pomogne.

„Uhvatim je kako me posmatra. Bojim se to i da izgovorim. Kao da mi kaže 'mama, pomozi mi, uradi nešto i iščupaj me'. Tada sam najnemoćnija, ali sam sigurna da je moja Danijela veliki borac i tu sam da joj budem vetar u leđa“, priča Vesna za Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije