Pelješki most gradit će Kinezi, Dodik glavni saveznik Zagreba

Radiosarajevo.ba
Pelješki most gradit će Kinezi, Dodik glavni saveznik Zagreba
/ Pelješki most

Most Pelješac s pristupnim cestama gradit će kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, piše Jutarnji list.

Odluka o izboru izvođača treba biti donesena 120 dana od otvaranja ponuda, a taj rok istječe u subotu te se očekuje da Hrvatske ceste kao investitor to objave danas.

Za gradnju mosta pristigle su tri ponude. Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat. Kineska ponuda je daleko najjeftinija i iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldijeva je ponuda teška 2,5 milijardi kuna, a ponuda Strabaga iznosi 2,6 milijardi kuna.

Projekt sa 85 posto potrebnih sredstava sufinansira se iz fondova EU

"Nadalje, tu je uvijek bila prijetnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najprije preko Parlamenta BiH te u Bruxellesu izlobirati odgodu gradnje mosta zbog neriješenog graničnog pitanja.U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stajališta Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma", piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije