Patrijarh Irinej izvrijeđao Mila Đukanovića: "Poturica gori od Turčina"

Tanjug
Patrijarh Irinej izvrijeđao Mila Đukanovića: "Poturica gori od Turčina"

U emisiji "Razgovor s patrijarhom", objavljenoj na youtube kanalu TV Hram, patrijarh Srpske pravoslavnme crkve Irinej oštro je napao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Povod je usvojeni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Zapaljive reakcije iz Beograda: "Ono što radi Milo, nisu nam ni Turci radili"

"Ono što sada čini i nagoveštava da čini predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog svijeta. Neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu cijelog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve", izjavio je patrijarh Irinej.

"Pokušaji i ta djela koja namjeravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov nasljednik, nažalost. Čovjek koji sjedi na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pjesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov presto došao čovjek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori", rekao je patrijarh.

On se zapitao "šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore", dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovjek koji je na "tronu svojih predaka" čini ono što ni Turci nisu činili.

"Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda", rekao je Irinej.

Kaže da Đukanović danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vjekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

"To što čini, to niko ne razumije. Ja ne znam kako na to gleda svijet, koji poštuje historiju, poštuje naslijeđe. Nadam se da će i oni reagovati i tog takvog čoveka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem - ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina", kazao je patrijarh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije